Els cantants lírics

David Laporta 20-02-2007

Un camí sense sortida?

Els cantants, aquests éssers revestits d'una "aura divina i misteriosa", solen tenir una realitat ben diferent del que la gent creu.

Per començar, l'estudi del cant resulta d'allò més variat i irregular, segons els casos. És a dir, en un principi els estudiants poden avançar molt ràpidament i després quedar totalment embussats o, a l'inrevés, després d'un començament lent i penós i d'una lenta preparació es pot aconseguir una veu d'una bellesa i característiques singulars.

L'aprenent no pot saber de bon començament on arriben els seus límits, quin és el seu horitzó. Això forma part d'un instint que haurà de desenvolupar al llarg de la carrera, d'una intuïció que farà seva amb el temps i de la pràctica continuada del cant.

El primer pas important és la "troballa" d'un bon professor adequat per a cada alumne. Aquesta és una elecció que pot costar la vocació i de vegades també la salut física i econòmica de l'estudiant.

Un bon mestre de cant ha de cantar bé i, a més, conèixer perfectament els mecanismes que fan funcionar l'aparell fonador. Hi ha d'haver, també, un mínim d'empatia personal entre l'ensenyant i l'aprenent, la qual s'ha de transformar en ganes de fer un bon treball per a totes dues parts.

Una vegada consolidats els fonaments tècnics, seria lògic combinar repertoris que poden anar des de la música antiga fins al lied, l'oratori i l'òpera.

Normalment els estudiants es veuen en la situació d'haver de completar la seva formació amb cursets i altres classes particulars per omplir el buit pedagògic dels conservatoris de música, ja que els intents de les escoles professionals de cant tampoc no s'han arribat a consolidar.

Amb aquesta tessitura difícil d'afrontar, l'alumne camina cap a un futur professional on les sortides artístiques són realment escasses. Per això, la gran part de cantants professionals acaben dedicats a fer classes. I per això també és difícil trobar un mestre de cant compromès amb els seus alumnes, desitjós de transmetre l'art del cant, el qual no consisteix exclusivament en la possessió d'unes aptituds innates sinó que requereix una guia eficaç per conduir l'aprenentatge i el desig de tot artista en el seu camí professional.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!