Els dos pilars de la vida musical barcelonina

Antoni Colomer 28-05-2012

Palau 100 i Ibercamera

-Per fi s'han presentat en públic la propera temporada dels dos cicles musicals més importants que se celebren a Barcelona: el de Palau 100 i l'organitzat per la promotora i agència Ibercamera. Dos cicles que, com cada any presenten elements molt interessants tot i no arribar al nivell d'edicions anteriors. Aquí sí, la crisi es fa sentir inevitablement tot i la voluntat i imaginació dels programadors.

És evident que aquest any, a nivell orquestral, qui s'enduu el gat a l'aigua és Palau 100 que, com a plat fort presenta la sempre esperada visita de la Filharmònica de Viena. La presència de Gatti al podi és garantia de rigor i qualitat per afrontar la segona i la quarta simfonies de Brahms, però no deixa de ser curiós que el director italià en pocs mesos vingui tres vegades a Barcelona, ja que també Ibercamera presenta en un dels seus concerts, curiosament el darrer de la temporada, a Gatti amb la seva orquestra, la Nacional de França, en un programa Verdi i Wagner dels qui, com se sap, l'any vinent se celebra el centenari del naixement. Potser hauríem preferit un altre nom per a una ocasió tan especial com és la visita dels vienesos, però les coses són com són.

Altres propostes de Palau 100 a nivell orquestral són la visita de la Simfònica de Pittsburg, una de les clàssiques americanes, amb el seu titular Manfred Honeck al capdavant i, ni més ni menys que la segona de Mahler en el programa.

-Torna també la Bayerische Rundfunkorchester amb l'incombustible Zubin Mehta i Yefim  Bronfman al piano,  la Gustav Mahler Jugendorchester amb l'enigmàtic Herbert Blomstedt a la batuta i Leif Ove Andsnes com a solista. També una altra orquestra juvenil, la European Union Youth Orchestra visitarà el Palau amb Vladimir Ashkenazy al podi acompanyat pel violinista Daniel Hope.

Per la seva banda Ibercamera presenta, més enllà de l'esmentat concert dirigit per Gatti, a un altre habitual de la casa com és Valery Gergiev i el seu Marinsky en un programa Txaikovski que, a més, contarà amb l'atractiu del sorprenent Jorge Luis Prats. Jukka-Pezza Saraste dirigirà la cinquena de Beethoven a l'Orquestra de la Ràdio de Colònia i les quatre darreres cançons de Strauss amb l'estimulant Measha Brueggergosman. Finalment, Jonathan Nott tornarà a visitar-nos amb els nois de Bamberg i el seu reputat Mahler. En aquesta ocasió la quarta simfonia.

Pel què fa a solistes, Paul Lewis inaugura el cicle Ibercamera amb un programa Schubert i el gran Arcadi Volodos hi participa en un altre dedicat a Brahms i Schumann. També cal destacar la presència de la soprano Patricia Petibon, que oferirà un recital en el que s'anuncien obres de Mompou i Montsalvatge. En contrapartida, Palau 100 proposa recitals de Rudolf Buchbinder, Andras Schiff (Beethoven) y Gregory Sokolov pel què fa al teclat, així com un programa Händel protagonitzat per l'inquiet contratenor Xavier Sabata.

Sorprèn l'aposta decidida de Palau 100 per l'òpera en versió de concert. René Jacobs torna al Palau amb La flauta màgica que va estrenar ja fa uns anys a Ais-de-Provença, però el més interessant és que s'anuncia que tornarà amb la seva Akademie für Alte Musik les properes temporades per interpretar la trilogia Da Ponte del mateix Mozart. Sens dubte una bona notícia que, per altra banda, obra un interrogant: un projecte d'aquestes dimensions, no trobaria el seu espai natural al Liceu?

Però la gran sorpresa operística és L'holandès errant que Mark Minkowsky dirigirà als seus Musiciens du Louvre amb Nikitin en el paper titular.

En el calaix de sastre final del cicle d'Ibercamera cal destacar la Passió segons Sant Joan amb l'insuperable Cor de nens de Wiesbaden, el Rèquiem de Mozart per l'incombustible Leopold Hager i la Staatskapelle de Weimar, mentre que en el de Palau 100 brillen amb llum pròpia concerts com el de l'Orquestra de Galícia, que interpretarà l'Ivan el terrible de Prokòfiev amb la indispensable Ewa Podles i l'estimulant Sergi López com a narrador; l'Orquestra de Cadaqués amb la inevitable Barbara Hendricks i un Messies de Händel que Spinosi dirigirà a l'Ensemble Matheus i el Cor de Cambra del Palau.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!