Esultate!

Antoni Colomer 25-01-2011

Amb motiu de la gala que va retransmetre TVE per celebrar els 70 anys de Plácido Domingo

-Amb la primera expressió que surt de la boca de l'Otello de Verdi, un dels grans papers encarnats per l'il·lustre Plácido Domingo, volem felicitar sincerament la magnífica gala que va transmetre TVE des del Teatro Real per homenatjar el 70è aniversari del tenor madrileny. Va ser una autèntica lliçó de com es pot fer un espectacle d'alt nivell artístic i amb la dosi d'emoció adient sense caure en recursos ni ensucrats, ni barroers, ni patrioters. Un 10 per tant a l'organització de l'acte que va aconseguir reunir un grapat de cantants de primera línia que, a més a més, en general, van estar a un nivell extraordinari.

Començant per James Conlon, director titular de l'Òpera de Los Ángeles de la que Domingo és Director Artístic, que va conduir tota la vetllada amb qualitat i tremp, extraient el millor d'un cossos estables del teatre molt motivats i encertats.

No cal aquí analitzar amb massa deteniment el reguitzell de noms, que va incloure entre d'altres a Deborah Polasky, Angela Denoke, Anja Kampe (extraordinàriament intens el seu Du bist der Lenz de Die Walküre) o Groves i Terfel, que van acabar d'escalfar un personal sorprenentment fred al començament amb el duo de Les pêcheurs de Perles. O almenys aquesta és la sensació que va donar a través de l'eficaç encara que poc variada transmissió televisiva. Probablement, com sempre passa en aquests esdeveniments, hi havia més convidats per compromisos que no pas el públic fidel del Real, que de ben segur hauria valorat molt més aquestes actuacions, i de ben segur que no hauria aplaudit després de la primera part de l'ària del catàleg de Don Giovanni que va cantar un divertit i vocalment irregular Erwin Schrott. Però seguim amb la "crème de la crème": Joan Pons va signar un Credo de l'Otello abassegador i magníficament dit. El cantant menorquí, tot i els problemes físics i l'edat, viu un moment especialment inspirat com va demostrar al Liceu amb el seu Falstaff. Grandiós també René Pape en el monòleg de Filippo II i la gran Dolora Zajick amb O don fatale, ambdós del Don Carlo verdià. Per a ella no passen els anys. 

Bon nivell també van mostrar Inva Mula, Ana María Martínez, Lado Atanelli, Josep Bros o Ainhoa Arteta, que va signar un remarcable i sentit Sola, perduta, abbandonata, com també la darrera guanyadora del concurs "Operalia", Sonia Yoncheva, que va exhibir totes les seves virtuts, no només les "canores" a la resultona Meine lippen, sie küssen de la Giuditta de Lehar. La part operística va acabar amb la fuga final de Falstaff, un altre detall de bon gust de l'organització que, a més, va encarregar una obra especial al compositor Tan Dun, de qui Plácido ha estrenat una obra. Tan Dun va proposar una Fanfàrria, que és aquest gènere que no interessa a ningú, només als músics per guanyar uns calerons. Però cal dir que Tan Dun va escriure una peça brillant i humorística a partir de les notes La, Si , Do (Pla - ci - do) que l'orquestra va interpretar amb entusiasme.

Però encara faltava el moment emotiu de la nit. Quan la il·lustre Teresa Berganza va sortir a escena i va dedicar un discurs a Domingo emocionant, emocionat i sincer, que va contenir un record emotiu per l'enyorat Alfredo Kraus. Una altre detall de "savoir faire" a incloure en aquesta gala modèlica. Un veritable exemple per altres teatres i altres ciutats que podrien haver fet el mateix amb autèntiques llegendes autòctones.

La lliçó del Real, i aquí la mà de Gerard Mortier es comença a fer evident (quin gran fitxatge ha fet Madrid!), va ser organitzar una gala de perfil internacional, sense renunciar a un alt nivell artístic, amb un reguitzell de figures se primera fila, sense caure en localismes ni exageracions. Hauríem estat capaços de fer un homenatge d'aquesta categoria a Barcelona? Tinc dubtes més que raonables.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!