Festival de músiques religioses i del món: esquivant la crisi

Antoni Colomer 29-04-2008

El Festival de Músiques religioses i del món, que se celebrarà a Girona entre el 26 de juny i el 12 de juliol, ha presentat la programació de la seva 10ª edició. Una programació variada i interessant que sembla esquivar la crisi que està afectant a tots els festivals de música. I ho fa a base d’enginy en les propostes i un estricte rigor pressupostari. Els directors artístics del festival, que ho són també de l’Auditori de Girona, Víctor Garcia i David Ibáñez, responsables de la programació de clàssica i çde la part dedicada a les músiques del món respectivament, han prosposat una programació ambiciosa i amb alguns reclams importants que consoliden aquest cicle com un dels més consistents i de qualitat del panorama “festivaler” català.

Pel que fa a les propostes clàssiques destaca la presència del Ricercar Consort de Philippe Pierlot que oferiran entre d’altres obres les Leçons de tenebres de F. Couperin; la del “perfumat” compositor i director britànic John Rutter que, a més d’obres pròpies, dirigirà el Rèquiem de Fauré. El Trio Kandinsky presenta un atractiu programa que inclou la versió per a Trio de piano de La nit transfigurada d’Arnold Schönberg en oposició a obres de l’estonià Arvo Pärt, darrerament molt present en els programes del nostre país.

Com a plats forts, tot i que això sempre és subjectiu, esmentar la presència del Jordi Savall violagambista, que en un espai íntim i especialment acondicionat interpretarà obres de Marais i Sante Colombe, indubtablement la seva gran especialitat, així com del Cantus Cölln de Konrad Junghänel que portaran a la catedral la seva celebrada versió del Membra Jesu Nostri de Dietrich Buxtehude.

Esmentar finalment, en aquest apartat, el concert que, també a la catedral, oferirà Lorenzo Ghielmi, organista vinculat a Il Giardino Armonico amb obres de Bach. I destacar, molt especialment, l’estrena a Espanya d’un dels darrers manuscrits trobats, molt recentment, de Johan Sebastian Bach. En concret una Fantasia Coral catalogada com a BWV 1128. També els Ricercar Consort, en el que suposa un dels punts forts de la programació, presentaran una altre de les darreres troballes musicològiques de l’opus bachià: l’Oda Alles mit Gott uns nicht ohn’ihn, que en aquest cas porta el registre de catàleg BWV 1127. Dues propostes, aquestes de Bach, que parlen de la bona feina de la direcció artística del festival.

De l’altra banda, la de les Músiques del món, la programació presenta algunes de les figures indiscutibles en les seves especialitats. Començant per Miguel Poveda que inaugura el Festival amb la presentació del seu nou disc Coplas del querer a l’Auditori i acabant per l’ídol de masses magrebí, el “rei del raï” Khaled. Entremig, propostes interessants com The Zawose Family, de Tanzània, la grega Eleftheria Arvanitaki, Madhavi i Madhup Mudgal presentant Música i dances de l’Índia, la malinesa Rakia Traoré i un projecte d’Omar Sosa, un dels grans pianistes del jazz actual, que estrenarà una nova obra pròpia titulada Oda africana acompanyat d’un quintet de jazz i d’una orquestra simfònica, la Jove Orquestra Athenea. Una co-producció, aquesta, entre el Festival i el Mercat de música viva de Vic.

Finalment, i en una demostració del creixement del Festival, cal donar la importància que mereix a la incorporació al projecte artístic del recentment creat Centra d’Art Contemporani “Bòlit” de Girona. En aquesta la seva primera col•laboració, el Festival i el Centre d’Art han aconseguit portar al Girona a un dels artistes visuals més fascinadors i reconeguts de l’actualitat: el nord-americà Bill Viola, les vídeo-instal•lacions del qual són ja una icona de l’art contemporani. L’obra de Viola The Messenger estarà inclosa en l’exposició Nits fosques de l’ànima i es podrà veure a la Plaça de Sta. Llúcia de Girona. Però, a més, es fondrà amb les Goldberg bachianes, en un projecte fins a cert punt deutor d’aquells meravellós i ja mític Tristany de París. El clavecinista serà l’ascendent Diego Ares i l’espectacle es podrà veure a la Capella de Sant Nicolau.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!