Neix l'Acadèmia Catalana de la Música, un gran pas necessari

Maria Salicrú-Maltas 17-06-2012

-Després d'un temps de rumors i reivindicacions, ha nascut l'Acadèmia Catalana de la Música. El passat dimecres 16 de maig, es va presentar a la comissió de cultura i llengua del Parlament de Catalunya. La nova entitat vol iniciar la seva tasca a partir de 2013. La seva presentació oficial serà la propera tardor en el marc del Mercat de Música Viva de Vic. L'acadèmia es va començar a impulsar fa quatre anys per iniciativa de la Unió de Músics de Catalunya i està capitanejada provisionalment per una vintena de músics entre els quals destaquen el cantant Gerard Quintana, el guitarrista Max Sunyer i el baixista Carles Vidal.

Per fi s'ha creat una entitat que podrà englobar a tots els músics catalans. Una associació que podrà tenir la força que no han tingut fins ara les petites associacions que representaven diferents sectors musicals. Una entitat que si arriba a tenir molts membres, podrà tenir més incidència política i social que la que ha tingut fins ara la Unió de Músics de Catalunya, el Consell Català de la Música o el Sindicat de Músics, per exemple. Una associació on hi podran tenir també veu, a part dels intèrprets, tots aquells acadèmics de la música així com els professionals de la indústria. L'entitat podria ser, per fi, un vincle entre creadors, investigadors i difusors.

L'Acadèmia Catalana de la Música es va començar a promoure ja fa un temps a través d'una pàgina web. Avui són centenars els professionals adherits: músics, tècnics de so, musicòlegs, gestors culturals, productors, pedagogs, periodistes, mànagers... I és que el món de la música mou gran quantitat de professionals.

Els seus principals objectius són:

- Aglutinar als professionals del sector creatiu, tècnic i de producció musical de Catalunya compromesos amb la defensa i promoció de les Arts i les Ciències de la Música, per donar una identitat a les nostres produccions musicals. 

- Atorgar anualment els Premis de la Música Catalana com a reconeixement dels mèrits que obres, iniciatives i persones acumulin durant aquest període, i dotar-los del segell i del prestigi que tenen altres premis europeus i internacionals.

- Promocionar la música catalana i dotar-la de prestigi davant dels mitjans de comunicació, les administracions públiques i la societat civil.

- Investigar, analitzar i estudiar científicament el llenguatge musical i les tècniques que comporta.

- Contribuir a la internacionalització de la música catalana. Difondre internacionalment tant el repertori com les interpretacions dels músics que integren la seva base social i fomentar el seu reconeixement universal.

- Capitalitzar el potencial de la música catalana.

- Promoure l'ensenyament de la música, les ciències musicològiques i la investigació i desenvolupament de les activitats professionals dels seus membres.

- Impulsar la innovació i la formació continuada entre els professionals catalans de tot el sector, impulsant fòrums de discussió i debats. 

- Recolzar als joves talents i desenvolupar un programa de beques de suport als joves talents.

- Propiciar que a l'educació de nens i joves s'incrementi el respecte i l'amor per les formes musicals.

- Abordar la revisió i difusió del patrimoni històric musical.

- Homenatjar els grans exemples de dedicació, professionalitat i talent oblidats per la societat civil.

- Integrar a tots els moviments, sensibilitats i expressions musicals.

- Exigir una revisió dels tractaments fiscals que pateixen els professionals.

- Aconseguir el reconeixement internacional de l'Acadèmia.

- Intervenir en el redactat i aprovació de tots els elements legislatius i normatives oficials que afectin la música en qualsevol de les seves manifestacions.

- Intervenir en la política de subvencions o polítiques en l'àmbit de la música.

Entre aquests principals objectius, destaca l'organització dels Premis Catalans de la Música, acte que els darrers onze anys ha estat possible gràcies a la iniciativa privada davant la necessitat i la inexistència d'aquests. Cal agrair la gran tasca que ha portat a terme un grup editorial pel reconeixement de la nostra música des d'aquestes línies.

Alguns dels objectius de la nova entitat són ben semblants als de l'Academia de las Artes y las Ciencias de la Música, fundada a Madrid el 2002 com un ens de la SGAE. L'entitat és l'encarregada d'organitzar anualment els Premios de la Música que es retransmeten en directe per TVE. Entre d'altres, músics catalans com Caballé, Serrat i Raimon són membres d'honor de l'acadèmia, i Joan Albert Amargós, Núria Feliu i Marina Rossell, formen part de la junta directiva. De fet, les finalitats de les acadèmies de música de tot el món són sempre semblants. L'excepció són aquelles acadèmies existents el nord d'Europa, que gaudeixen de grans convenis econòmics amb els governs.

Estem doncs davant d'una molt bona notícia pel sector perquè la música es mereix més reconeixement social.  L'art i els professionals implicats són menystinguts en el nostre país per tradició. Ara que s'ha pres consciència que el paper de la música és molt important en la nostra societat, amb una important escena emergent, cal treballar-hi, junts i amb força. Cal formar part de l'Acadèmia Catalana de la Música.

Serà un treball complex, però també molt gratificant. Si els seus membres treballen de valent es podrà aconseguir un reconeixement institucional així com la valoració per part del sector privat. Quants més membres formin part de l'acadèmia, més viable serà l'obtenció dels seus anhels. D'una vegada per totes, calen normes i lleis perquè els professionals catalans de la música es guanyin la vida dignament. Fa molts anys que és una necessitat en el nostre país. Cal que les institucions i la societat siguin justos amb la genial, màgica i poderosa música.

Acadèmica Catalana de la Música; des d'aquestes línies, us oferim, des d'ara, tot el nostre suport.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!