Schubertíada a Vilabertran: Crisi? Quina crisi?

Antoni Colomer 25-03-2012

-Una vegada més, la Schubertíada a Vilabertran sembla desafiar la crisi amb l'ambiciosa i sibarítica programació que ha fet pública per commemorar 20 anys d'una aventura apassionant. El director artístic del certamen empordanès, Jordi Roch, va esplaiar-se en la roda de premsa desgranant una programació que aquest any presenta un al·licient molt especial: el Quartet Casals, habitual de Vilabertran, es proposa el repte d'interpretar en pocs dies tots el quartets de corda de Franz Schubert, possiblement junt amb les seves cançons, el gènere en el que el compositor vienès més va excel·lir.

El tour de force que proposen els Casals, que posteriorment es podrà veure també a diverses capitals europees, centra els primers dies de la Schubertíada. Però no tot seran quartets, ja que paral·lelament als concerts del quartet català més internacional, es produirà el retrobament entre  els fidels de la Schubertíada i el gran Matthias Goerne, un dels símbols d'aquest cicle que se celebra entre agost i setembre i que tanca l'estiu musical al nostre país.

El baríton alemany, acompanyat del cada vegada més cotitzat Alexander Schmalcz, proposa un programa fascinador, en el que combina obres de Schumann i Mahler a partir de conceptes poètics, dramatúrgics i temàtics. Però Goerne no serà l'única veu important que s'escoltarà el proper estiu a Vilabertran. En la secció principal hi destaquen tres noms femenins: el ja conegut d'Ofèlia Sala, el de Liesbeth Devos i el de la ja cotitzadíssima Christiane Stotijn.

La soprano valenciana interpretarà obres de Schubert i Toldrà amb la Camerata Schubertíada, dirigida per un altre valor en alça com és el joveníssim i brillant director Clemens Schuldt, que a part dirigirà al conjunt orquestral del Festival l'Apollon Musagète de Stravinsky. Per la seva banda, la soprano belga Liesbeth Devos, que ja ha treballat amb directors de la talla de William Christie i Rinaldo Alessandrini, interpretarà, acompanyada de Francisco Poyato, obres de Hahn, Britten, Debussy i presentarà algunes cançons del compositor belga August de Boeck, poc conegut al nostre país.

El recital de Christiane Stotijn promet ser un dels grans esdeveniments de la XXª Schubertíada  a Vilabertran. Aquesta mezzosoprano holandesa, apadrinada per Bernard Haitink i que ja ha col·laborat amb músics de la talla de Mitsuko Uchida, Claudio Abbado o Kurt Masur, proposa un programa amb obres de Mussorgsky, Rachmaninov i Grieg acompanyada per un dels grans acompanyants de lied de l'actualitat: el britànic Julius Drake. Una recital que promet emocions fortes.

Finalment, l'únic recital de piano d'aquesta edició serà el d'Evgeny Bozhanov, jove pianista que està cridant l'atenció dels aficionats arrel de la munió de premis que adornen la seva curta carrera. El programa se centra en Liszt i Schubert i el que falta per veure és si Bozhanov es consolidarà com una altra de les figures fidelitzades pel festival o si el seu pas serà fugaç. Com també caldrà valorar la qualitat dels joves intèrprets que participaran en el cicle Concert Debut que la Schubertíada va crear ja fa uns anys i que està donant al festival grans satisfaccions i un planter de gran qualitat. En aquesta ocasió el violoncel·lista Fernando Arias, que ha donat mostres ja d'una maduresa sorprenent en el seu enregistrament per Columna Música de les sonates de Johannes Brahms, i la cantant xilena Roxana Herrera són els protagonistes del cicle, acompanyats per Luis del Valle el primer i la pianista catalana Anna Crexells la segona.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!