Sónar 2010: la satisfacció d'Stockhausen

Maria Salicrú-Maltas 05-06-2010

Barcelona, primavera de 2004. El jove músic Enric Les Palau arriba acompanyat del coordinador del postgrau de crítica musical. L'esperem en una aula plena a vessar situada a escassos metres del recinte del CCCB, epicentre del Sónar, el Festival Internacional de Música Avançada i Art Multimèdia que Les Palau va fundar fa deu anys abans amb Sergio Caballero i Ricard Robles. Ens explica el perquè de la seva existència, els objectius i la seva evolució d'una manera modesta. Per ell, el clímax fou l'edició del 2000 quan Karlheinz Stockhausen -un dels grans pioners de la música electrònica- va actuar al teatre Tívoli: un honor pel festival i un gran incentiu per seguir treballant amb el so i les noves tecnologies, d'experimentar i crear al respecte. Després vénen les preguntes i moltes felicitacions. Existeixen molts festivals de música electrònica al món, però n'hi ha ben pocs que valorin l'art musical de la mateixa manera que es prioritza altres arts relacionades amb la tecnologia avançada i l'experimentació. Durant una dècada, aquests tres joves han estat capaços de generar activitats que indueixen a la creativitat i ens les apropaven en un marc excepcional, Barcelona, amb una coorganització excel·lent amb el CCCB i el MACBA, dos dels grans centres culturals de la capital catalana. Han apostat per divulgar-ho amb una estètica minimal que motiva a endinsar-se en la cultura, l'experimentació i la creació en tots els terrenys. Aquests tres joves (Advanced Music) també han organitzat iniciatives semblants -si bé més reduïdes- a Alemanya, Brasil, França, Itàlia i Japó com resumia un reportatge del programa musical Sputnik de TV3.

-Barcelona, primavera de 2010. Sis anys després de la conferència, el Sónar és imparable. En aquestes darreres edicions, no només han seguit organitzant iniciatives semblants a Alemanya i Japó, sinó que l'oferta ha arribat a Argentina i Corea del Sud (2006), al Regne Unit i als Estats Units (2009). L'edició d'enguany se celebra paral·lelament a Barcelona i a la Coruña (SonarGalícia) i, el passat mes de març, s'ha tornat a viure amb èxit a Londres una activitat d'hivern iniciada l'any passat que ja s'està consolidant com a "tastet" del Sónar. A més a més, en l'edició de 2009, Advanced Music va ser capaç d'organitzar una iniciativa de gran interès pedagògic i creatiu amb l'objectiu d'apropar la música i altres experiències creatives als infants i pares, el SonarKids. Va ser un èxit absolut i -en conseqüència- enguany l'activitat s'avança una setmana i s'amplia a dos dies (12 i 13 de juny). L'organització és impecable (canviadors, zona per deixar els cotxets, tallers creatius dins el MACBA amb aire acondicionat) i artistes consagrats que els capitanejaran com és el cas de Josep Abril -dissenyador d'Armand Basi- o el dibuixant Jordi Labanda. Hi haurà tallers creatius de break dance, skate, street art, de DJ,..així com prometedors concerts adaptats als més petits, com per exemple el de Guillamino, Electrotoylets o el del beatbox Markooz, entre d'altres, i la invitació a ballar hip-hop de la mà de la companyia Brodas.

Pel que fa al festival, la programació d'enguany inclou més d'un centenar d'artistes. Alguns repetiran al SonarGalícia on es programen una trentena d'actuacions incloses dins les activitats del Xacobeo. Com en totes les edicions, al cartell hi trobem grups de renom com a reclam pel festival que presenten nous treballs (Roxy Music, The Chemical Brothers, Air, LCD Soundsystem) conjuntament amb molts grups i DJ's -enguany molts procedents de l'escena anglosaxona on s'està gestant una important escena musical- de públic minoritari, més underground, sovint les grans sorpreses del cartell que actuen en les hores més intempestives del dia. Sens dubte, el CCCB és l'hivernacle d'aquestes noves tendències, com per exemple, el cas del grup Rominger en l'edició passada. Com han fet des dels inicis, els organitzadors han apostat per iniciatives musicals internacionals però també nacionals (bRUNA, The Pinker Tones, Bradien, BFlecha o bé la DJ gallega Cora Novoa). Cal destacar que enguany segueix la col·laboració amb L'Auditori amb un concert de Cabo San Roque, grup que ha creat l'espectacular Orquestra Mecànica de la França Xica que serà inevitable comparar en certs aspectes amb l'Orchestrion de Pat Metheny. Podem apropar-nos a tots els artistes gràcies a la funcional web del festival www.sonar.es, una pàgina excel·lent dissenyada per Lluís Alegre on trobarem tota la informació al detall que envolta el Sónar així com les facilitats que ofereix l'organització prèviament (venda d'entrades, abonaments, promocions, allotjament, espais, logística d'arribada,...).

-El sol seguirà sent de justícia al CCCB (SonarHall/SonarVillage), al MACBA (SonarComplex) i a la plaça del davant (SonarDôme), la humitat insuportable, tindràs milers de persones al teu voltant, et costarà desplaçar-te i poder anar descobrint artistes, la nit es confondrà amb el dia entre el SonarClub, el SonarLab i el SonarPub a l'Hospitalet, s'organitzaran activitats paral·leles semblants fora de l'organització a la ciutat, no trobaràs el producte de merchandising que volies a la botigueta, entre d'altres experiències negatives,... però aprendràs acudint a concerts i sessions de dj's quines són les últimes tendències del panorama nacional i internacional pel que fa a la música electrònica. També coneixeràs noves idees, invents tecnològics, productes, serveis, projectes creatius, instal·lacions multimèdia, podràs fer intercanvis amb professionals del sector, consultaràs art a la xarxa... Paral·lelament podràs visitar l'exposició "(Back to) the Robots" i la projecció de "Finisterrae", la pel·lícula -protagonitzada per dos fantasmes- que dóna imatge al festival, com sempre, provocativa i amb un to d'humor creada per un dels fundadors, Sergio Caballero. El procés creatiu d'aquest film -que uneix simbòlicament Barcelona amb Coruña- s'ha realitzat de manera innovadora (gravació de les imatges, guió i finalment invenció dels diàlegs). També podràs participar en un taller anomenat "Projecte Comú" amb l'escola Elisava partint de l'obra de John Cage "4'33", mítica per l'absència de so durant la seva interpretació que dura quatre minuts i trenta-tres segons. Pels acreditats (SonarPro) hi haurà sessions de 10 minuts amb experts, conferències (digital 2.0) i altres activitats exclusives. En resum, viuràs iniciatives que t'invitaran a reflexionar sobre les darreres tendències lligades amb les arts i la tecnologia.

El Sónar promou incentivar la nostra creativitat, quelcom molt necessari per l'evolució de les arts, sobretot per la Música, que té un gran terreny obert per evolucionar amb la tecnologia. Sense desmerèixer d'altres grans i innovadors festivals, cal anar al Sónar, observar, escoltar, analitzar i reflexionar-hi a l'entorn. Assimilar i digerir el què hem viscut gràcies a la SonarRadio (que funciona des de 2008) i al SonarBook (àlbum de fotos) ja que pot motivar-nos a tenir idees artístiques que es transformin en nous projectes creatius per a la societat.

Si Stockhausen visqués, es mostraria feliç.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!