Torna Peralada

Antoni Colomer 11-05-2012

-Desafiant una crisi que s'està filtrant pels porus de totes les propostes culturals del nostre país i que ja veurem, si algun dia acaba, quin paisatge desolador deixa al darrera seu, el Festival Castell de Peralada ha presentat una programació amb grans al·licients que sembla tornar-lo als seus anys d'esplendor després d'un període titubejant.

No cal dir que el gran artífex d'aquest renaixement d'un Festival que semblava perdre la seva identitat a passes de gegant, és el nou director que des de l'any passat ha assumit les regnes de la ineludible cita empordanesa: Oriol Aguilà.

Aguilà no només ha aconseguit fidelitzar i consolidar espònsors en una època en què aconseguir-ho és una feina titànica, sinó que, a més, ha entès que el segell del Festival sempre havia estat molt determinat i que calia tornar als orígens per retrobar la identitat.

I els orígens no són altres que l'òpera, que és el gènere que va protagonitzar els anys pioners d'aquesta cita de l'estiu català. L'any passat ja es va percebre un esforç en aquest sentit, si bé l'espectacle estrella - Orfeo i Euridice de Gluck amb mis-en-scène de La Fura dels Baus - no va ser tan reeixit com era d'esperar.

Aquest any l'aposta és clara i radical en aquest sentit: Il Trovatore de Verdi en versió concert i la producció de la Deutsche Oper de Berlin de Don Giovanni de Mozart aporten la dosi necessària de gran repertori, amb el protagonisme, entre d'altres, de la nova sensació verdiana Angela Meade en el primer cas i de l'enyorat Carlos Álvarez en el segon. El compromís amb la creació contemporània l'aporta l'estrena absoluta de Java Suite, d'Agustí Charles, un del compositors més prolífics i destacats del nostre país. En aquest cas les funcions es duran a terme al claustre de l'Església del Carme i de la part musical s'encarregaran els sempre solvents BCN216. Però la cirereta operística són els concerts de dos dels tenors més destacats de l'actualitat: Ramon Vargas, que oferirà un recital en l'espai íntim de l'església i, per altra banda, l'estrella més rutilant del moment: el tenor Jonas Kaufman que promet emocions fortes a l'escenari principal.

La programació clàssica es complementa amb el merescudíssim homenatge a Albert Guinovart, en ambdues vessants, com a pianista interpretant a Debussy i com a compositor. I finalment, un altre homenatge ineludible aquest 2012. El dedicat al centenari de Xavier Montsalvatge amb una agradable sorpresa: l'estrena d'una obra inacabada i inèdita. Montsalvatge va començar a escriure un concert per a violoncel i orquestra per a Gaspar Cassadó a començament dels anys 50. El projecte va quedar en res...o no tant. Montsalvatge va deixar un primer moviment complet amb força elements de l'orquestració definits. La resta són bàsicament apunts per a dos moviments més que, a hores d'ara, ningú sap si són interpretables. Veurem quin és el gruix d'una obra que Montsalvatge va titular com a Concerto Libero.

Això pel què fa a la programació de música clàssica. Pel que fa a la resta, destacar les dues funcions de l'exitós Follies de Mario Gas, la presència de Sara Baras i Ángel Corella pel que fa als espectacles de dansa. I finalment, en l'apartat pop destaca la presència de dos interessants vocalistes com Melodie Gardot i Harry Connick jr., així com de la ja mítica Dionne Warwick.

I, per acabar, dos clàssics "festivaleros" de perfil, però, ben diferent: els fans del tàndem Serrat/Sabina podran gaudir-los d'un sol tret i l'Orquestra del Buena Vista Social Club posarà la nota de color d'un Festival Castell de Peralada que, senyors, ha tornat!

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!