La interpretació de la música antiga

Arturo Palomares 14-02-2007

Plantejar-se la interpretació de la música antiga requereix un esforç d'aproximació a l'època i al un repertori que el músic de formació tradicional no acostuma a estar encara molt habituat.
Aquesta afirmació es pot realitzar tan sols fixant-se en els caducs programes del Conservatori on s'han format la majoria dels professionals que hi ha avui en dia i en els que la música antiga tan sols s'interpreta durant els primers cursos de la carrera i d'una manera superficial, sota el criteri que la música evoluciona amb el pas del temps, donant pas al repertori clàssic i romàntic per acabar al contemporani.
Res més allunyat pedagògicament parlant de la realitat històrica que les obre d'art de l'antiguitat protagonitzen. Ningú, amb un mínim de criteri, se l'acut comparar "evolutivament" una piràmide egípcia, una escultura grega, Sant Climent de Taull o un Picasso. Cada obra posseeix en si mateixa una realitat i un moment artístic que la fa única i irrepetible, per això requereixen d'estudis precisos i minuciosos basats en el seu entorn particular. Sembla ser que, allò que a les altres arts és evident, al terreny musical es passa per alt i, masses vegades, ens trobem davant interpretacions impregnades d'un esperit anacrònic o, en el pitjor dels casos, davant versions totalment acartronades i asèptiques que estalvien a l'intèrpret implicar-se en una investigació que el portaria a plantejar-se problemes d'apassionant però difícil resolució. Unes altres vegades succeeix al contrari realitzant-se interpretacions de caràcter "populista" que poc tenen a veure amb el seu veritable caràcter original.
Per una altra banda, en el camp de les versions anomenades "històriques", s'hauria de mostrar major precisió a l'hora d'abordar un repertori; la instrumentació, la tímbrica, la impostació de les veus i les seves combinacions haurien de variar segons el repertori escollit que, no ho oblidem, es mou en un ventall ampli de segles d'història i molt diferents ambients culturals i sonors.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!