Menys soroll i més música

David Laporta 19-02-2007

Sobre la contaminació acústica

Estudis científics senyalen que la contaminació acústica produeix seriosos trastorns psicològics i auditius. Segons la OMS, més de 42 milions de persones majors de tres anys pateixen problemes d'audició. Un estudi de la revista Cambio16, incrementa la xifra fins als 250 milions de persones, i desprès del I Congrés Nacional d'Audioprotesistes es va arribar a afirmar que gairebé la meitat de la població de Madrid i Barcelona pateix importants pèrdues auditives. Segons el ACCCA (Associació Catalana Contra la Contaminació Acústica) Barcelona "ostenta" el lloc més alt en el ranking de ciutats sorolloses d'Europa, i li segueixen en aquest "status" Madrid, Paris i Lisboa.

Els factors que intervenen en la pèrdua auditiva són la intensitat, la freqüència i el tipus d'exposició sonora. A partir dels 70 decibels (db). (volum alt d'un aparell de ràdio o televisió) amb una llarga exposició podria començar a deteriorar-se la capacitat auditiva.

Molta gent es pensa que els sons amb una cadència harmoniosa o musical, no perjudiquen l'aparell auditiu. Però aquesta idea no és certa, ja que qualsevol so a partir dels 85 db. (so d'un molinet elèctric) produeix fatiga auditiva i amb una llarga exposició ens podria causar sordesa. Per això cal alertar molt especialment als músics que assagen i actuen amb instruments amplificats, ja que inconscientment maltracten una de les eines de treball mes apreciades per a un bon professional: l'oïda.

Els sorolls del carrer, especialment les maquines de les obres i els motors dels vehicles, les sirenes, clàxons i alarmes, els crits dels vianants i les discussions entre conductors fan de la ciutat un lloc inhòspit i estressant.
Una conscienciació cívica ciutadana, així com l'increment en l'ús de mitjans de transport més ecològics i silenciosos com la bicicleta o els mitjans públics, els quals traslladen gran quantitat de gent amb un sol motor i de manera més relaxada, podrien ser alguns dels medis senzills per aconseguir una ciutat més sostenible i menys sorollosa. Sense anar més lluny, el passat 22 de setembre, declarat Dia Mundial Sense Cotxes, va ser un estrepitós fracàs a la ciutat de Barcelona, on hi va haver, com sempre, massa problemes en el trànsit urbà. El nombre de reduccions no va arribar al 4% de vehicles respecte al trànsit habitual a pesar de la celebració d'aquest dia.

Contràriament és ben curiós observar com les autoritats prenen mesures davant les molèsties acústiques ocasionades pels músics de carrer en el casc antic de Barcelona, i no s'actua activament amb els motors descontrolats que inunden el cor de la cuitat. Es ben cert que sovint el volum instrumental es mes gran del permès i aconsellable, però d'altra banda també s'ha de reconèixer que aquest col•lectiu d'artistes és un dels principals atractius de Ciutat Vella i com tal deuria estimar-se i fer-se valer. Es precís regular aquesta activitat de manera integradora i creativa, i regular la activitat musical al carrer en quant als horaris i decibels permesos, però això sí; transformar a l'hora tot el nucli històric en una zona d'esbarjo vianant, lliure de sorolls, fums i pudors.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!