Auditori 2x1?

Marta Ramon 02-03-2011

Gamelan da Casa da Música de Porto

L'Auditori, 6 de febrer de 2011

6è Festival Internacional de Percussió de Catalunya

-Nota de programa: "El gamelan resumeix l'essència mateixa de la percussió. Dins la seva família d'instruments es troba el misteri i al mateix temps la proximitat d'uns sons, una tímbrica i unes estructures rítmiques que vénen de molt lluny però que podem sentir ben properes. Això explica que músics de diferents èpoques i estètiques com Claude Debussy, Oliver Messiaen, John Cage, Steve Reich o Björk s'hagin manifestat embadalits i corpresos amb la seva descoberta. Originari de la cultura mil·lenària indonèsia, el gamelan és un element central en els rituals de la vida comunitària i religiosa a les illes de Java i Bali. Gongs, xilòfons, tambors i metal·lòfons conformen el grup d'instruments del gamelan construïts a partir de materials com la fusta, el bronze, el bambú i, ocasionalment, també el ferro. Concebut per ser tocat per vàries persones simultàniament, el gamelan sublima el concepte de grup i el col·lectiu d'instruments que el conformen tenen funcions específiques com en una orquestra".

Amb tota la il·lusió del món i impregnada de tan subtil descripció arribo a l'Auditori per a sentir una  programació poc habitual en les sales de Barcelona: un concert de gamelan, una macro orquestra amb instruments d'Indonèsia que per la seva magnitud i requisits de posada en escena és un esdeveniment inusual.

Tal i com molt bé ens presenta el programa de mà de l'Auditori, em preparo per a assistir a un esdeveniment màgic amb el gamelan com a protagonista, per tal d'apropar-me a aquesta música tradicional i mil·lenària que el programa fa tant de ressò.

Sorpresa la meva al iniciar-se el concert i veure que assisteixo a un molt bonic espectacle per a infants amb una gran posada en escena que inclou teatre de formes animades, projeccions de dibuixos sobre la sorra i el contacontes de Marcelo Lafontana entorn a les figures de Prometeu i Epimeteu i la famosa capsa de Pandora. Un espectacle multiartístic performatiu que engloba diverses cultures, la mitologia grega, -ja que l'espectacle gira entorn a aquesta història mitològica-, el gamelan de Java, acompanyant i recreant amb el seu so els diferents moments del conte, així com la inclusió de diversos llenguatges artístics, musicals, videoart, sandart (dibuixos sobre sorra) on el gamelan, de fet, no és l'instrument protagonista sinó que s'explota des d'un punt de vista experimental i ambiental amb pocs moments solistes. Un grup de músics excel·lents que ambienten amb la percussió, ja sigui corporal, ja sigui a través del gamelan, o amb el fantàstic sprachgesung schoenbergerià, la història narrada.

El concert va ser interessant com a espectacle interdisciplinar i creatiu, però, ¿no era aquesta la programació que apareixia dins el cicle L'Auditori Educa per a nens de 6 anys sota el títol Què és el gamelan? on molt bé s'explica que assistirem a un espectacle "Concert interpretat per 12 intèrprets de la Casa da Música de Porto a través d'un gran gamelan indonesi que combina obres tradicionals de Java amb músiques tradicionals portugueses i composicions originals a partir d'un llenguatge proper al nostre temps" i que "amb l'ajuda d'ombres, projeccions i imatges dibuixades a la sorra, el gamelan, la veu i l'electrònica s'encarregaran de presentar-nos el mite grec de Prometeu; una experiència màgica, un encreuament de llengües i cultures"?

Potser el que més sobta és que un mateix espectacle s'hagi programat en diversos horaris i sota diferents programes de mà amb una variació en el preu de l'entrada de més del doble (9,5€ al matí, 20€ al vespre).

Per més que el relat i la posada en escena han estat un treball magnífic, no he pogut més que endur-me un desencís, que em perdoni el Sr. Marcelo Lafontana, però, i el concert de gamelan on està?

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!