De viatge amb Oreka tx

Marta Ramon 13-12-2010

C.A.T. 26 de novembre de 2010

Festival Heuskal Herria sona

-Oreka tx no ens proposen un concert, sinó que ens animen a anar de viatge amb ells, a seguir la seva petjada, amb la idea de crear un espai de temps per a què cadascú el recorri com vulgui. I és que el concert és una posada en escena del que ha estat el seu últim projecte, el disc Nömadak tx.

Arrel d'un llarg viatge durant els anys 2003-2005 els músics han buscat compartir el seu instrument, la txalaparta, amb altres instruments i músics de les diferents cultures que han visitat, promovent un diàleg intercultural que han associat al propi diàleg que mantenen els dos intèrprets de txalaparta quan fan sonar aquest instrument tradicional basc, el qual consisteix en l'art de fer melodies entre dues persones sobre unes taules de fusta treballades i proporcionades.

Des de Mongòlia al Sàhara, de Lapònia a l'Índia, els músics han elaborat un vídeo que és el resultat dels encontres i intercanvis musicals, on es mostren experiències tan increïbles com la confecció d'una txalaparta de gel a Lapònia o una de llosa al Sàhara, la reacció dels vells mongols a l'instrument o la gran acollida dels saharians davant un concert als seus campaments, però sobretot per la trobada amb diferents músics d'arreu i la proposta de tocar en comú, enriquidora per a totes dues parts implicades.

Els dos d'Oreka tx, Harkaitz i Igor intèrprets de les dues txalapartes, una de fusta, l'altra de llosa, s'acompanyen a escena d'altres músics no menys professionals que ells, especialistes multi instrumentistes de la percussió i dels instruments de vent i d'una artista convidada, la cantant sahariana de malaurat nom desconegut per no tenir a la nostra disposició una petita nota de concert.

L'originalitat del concert es basa sobretot en la combinació dels sons de la pel·lícula amb els sons reals a l'escenari, formant un espectacle polirítmic bidimensional que fascina a l'oient, i no és casualitat que el grup acabi esgotant arreu les entrades des de que presenten el seu espectacle nòmada el 2006.

El projecte traspassat a l'escenari ens mostra clarament els interessos dels músics de trobar noves sonoritats i d'adaptar l'instrument basc a qualsevol tipus de llenguatge musical que es trobi, propiciant un diàleg i un encontre, tant humà com sonor on tot té cabuda, perquè tot és perfectament combinable. És en definitiva una recerca per explorar les possibilitats acústiques de diversos materials, com a autèntics artesans del so, ara amb un bidó, ara fent veure que molen el blat, ara acompanyats de la cantant sahariana de veu esquinçada i la seva darbuka, etc.

Un espectacle fascinant de màgia sonora combinat amb una excel·lent sessió d'imatges i sons llunyans que ens aporta una nova visió de com la música i l'audiovisual, mitjançant una bona conjunció tècnica, ens poden transportar cap a nous entorns acústics i experiències vitals encisadores.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!