Dues Judiths a Barcelona

Antoni Colomer 03-11-2007

Festival d'Òpera de Butxaca

Basat en l’obra JUDITH (Venècia, 1501) de: Marko Marulic i en les: "Agonies" anònimes croates.

Ensemble Dialogos
Reconstrució musical, adaptació text, direcció i veu: Katarina Livljanić
Vièle, lírica: Albrecht Maurer
Flautes, dvojnice: Norbert Rodenkirchen
Posada en escena, escenografia i vestuari: Sanda Herzić

A partir d’extractes de la Judith de Marko Marulic, de començaments del segle XVI, i d’Agonies anònimes croates trobades per l’especialista en música medieval Katarina Livljanic, l’Ensemble Dialogos ha construït un “monodrama musical” anomenat precisament Judith. L’obra narra la història de la decapitació - des del punt de vista subjectiu de Judith - d’Holofernes per part de la protagonista a través només del cant pla medieval i de dos magnífics instrumentistes, Albrecht Maurer i Norbert Rodenkirchen, que s’encarreguen d’instruments de corda i flautes variades.

Judith, segon títol de l’edició d’enguany del FOBNC, troba el seu espai idoni a la Capella de Santa Àgata, a la Plaça del Rei de Barcelona, que esdevé marc ideal per a un espectacle auster i efectiu. Curiosament aquest espectacle coincideix amb una altra Judith, la protagonista femenina del Castell de Barbablava presentat per la Fura dels Baus al Liceu. Ambdós espectacles constitueixen el revers de la mateixa moneda. Si l’espectacle del Liceu es basa en projeccions i elaborats recursos escènics, aquí ens movem en el món de la paraula, el gest i la mirada. La mirada de Katarina Livljanic, que captiva des del primer moment, com la seva veu i autoritat estilística. Aquesta artista, especialitzada en el cant pla medieval i que ha treballat amb alguns dels grups més prestigiosos d’aquest repertori com /em>Alla Francesca entre d’altres, sosté per sí sola un espectacle emocionant ja que no només canta amb una excepcional expressivitat sinó que té una presència escènica gairebé hipnòtica.

La reconstrucció del material musical s’ha fet amb molta intel·ligència, i de manera subtil i sovint imperceptible, passem de l’obra de Marko Marulic, molt coneguda a la seva època (Venècia 1.501), al misticisme de les Agonies en el moment clau de l’assassinat d’Holofernes – un magnífic moment d’aprofundiment en la psicologia del personatge, un monòleg interior a la Joyce, una mena de primer pla cinematogràfic d’una gran modernitat - i al material nou creat per la Livljanic i l’Ensemble Dialogos.

Una conjunció que dóna com a resultat un espectacle fascinador, d’aquells que donen sentit a un projecte com el del FOBNC, que es consolida cada any que passa com a necessari dins el panorama musical barceloní.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!