Els líders espanyols de l'R&B contemporani

Gemma Solés 25-01-2012

CosmoSoul

Sala BarCo, Madrid, 22 de gener de 2012

-No hi ha millor manera que acabar el cap de setmana sense la mandra de pensar que l'endemà tornarà la rutina dels dilluns. La iniciativa Groove Nights de la sala BarCo de Madrid ha trobat com fer que la ciutat despedeixi els diumenges amb classe i ritme. La proposta CosmoSoul és un projecte potent i avantguardista que aglutina diferents estils que van de la dolçor de l'R&B contemporani, la força del new-soul americà, la insolència descarada del funk i la senzillesa del pop. Amb músics de procedències diverses, la banda està liderda per la cantant portuguesa originària de Guinea Bissau Alana Sinkëy, una jove amb una veu devastadora i una presència escènica capaç d'atordir al més impassible.

Els quatre membres de la banda obren la nit, amb més d'una hora de retard i amb la sala a la meitat del seu aforament, però què hi farem si juguen a casa? I ho fan deixant lluir influències del blues i el jazz sureny a través de la magnífica guitarra de l'argentí Abel Calzetta, teixint una malla natural entre l'afrobeat i les músiques afrodescendents d'Estats Units amb les baquetes del bateria nigerià Akin Onasanya, amb el suport rítmic d'ingredient nacional del baixista Manuel Pablo Sanz i les pinzellades del Nord Electro de l'italià Sergio Salvi amb efectes digitals i suavitat de matisos brasilers.

So Special, Heartbeat, É Você, Sunny Days o M-u-s-i-c -del seu primer disc recentment auto-editat i auto-produït (Sunrise, 2011) i que ha estat mesclat i masteritzat a Nova York per Tom Soares i Dave Kutch (productors d'Erykah Badu o Alicia Keys)-, vibren amb una llum pròpia tant com les versions de Jill Scott, Amy Winehouse o Céu. Temes que veuen directament de les fonts d'India Arie, Lauryn Hill o Leela James, però que estan tant emparentats a tradicions atlàntico-lusòfones com al soul i el funk dels setanta. Així, la veu d'Alana llisca per sobre de les melodies, perfectament rivetades pels cors de Salvi i Onasanya, com un doll abrasador i aplastant, trepidant i juganera, amb cabrioles vocals que denoten un domini tècnic brutal tant com una sensibilitat i talent innats.

Una bombolla de Groove en tota regla, que es desplaça per diferents universos geogràfics sortint airats de qualsevol repte. Amb flirtejos al reggae cap al final del concert i amb constants recurssos estilístics gràcies a l'altíssim nivell dels músics, podem considerar CosmoSoul com la banda d'R&B del moment a Espanya. Sense cap proposta que els faci ombra, el quintet lidera un moviment que encara no ha aflorat prou per aquestes terres i que els fa líders en l'estil. Més típic dels clubs fumejants del Soho londinenc o els nightclubs novayorkesos, CosmoSoul son a dia d'avui, una de les propostes més interesants de la música negra que es fa en aquest país. Caldrà estar molt atents a la seva carrera i seguir-los els passos de ben a prop. Una de les seves pròximes actuacions serà en l'edició d'enguany del 'Madrid Es Negro', però esperem no trigar gaire en tenir-los per terres catalanes.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!