Fascinant fiddle al violí i al violoncel

Marta Ramon 20-05-2011

Alasdair Fraser, violí i Natalie Haas, violoncel

Centre Artesà Tradicionàrius, 26 de març de 2011

Festival Tradicionàrius

-Fascinant. Si una paraula pot definir el concert del duet d'Alasdair Fraser i Natalie Haas és aquesta, simplement fascinant. El duet arribà al Festival Tradicionàrius dins del cap de setmana dedicat al violí tradicional i, a més d'un taller per a músics, oferiren un concert dels més espectaculars vistos dins el festival.

Emmarcats dins la prolífica tradició del fiddle escocès, Alasdair Fraser, violinista escocès de reconeguda trajectòria i Natalie Haas, magnífica cellista californiana, ens mostraren totes les possibilitats sonores i virtuoses que pot encabir-se dins la música tradicional escocesa i, per extensió, qualsevol música tradicional, trencant qualsevol mite que associï la música de tradició popular a la poca qualitat musical o manca de virtuosisme.

Amb un coneixement profund tant del repertori que tracten com dels instruments que tenen a les seves mans, els dos intèrprets se superen a si mateixos en la presentació del que ja serà el seu tercer disc junts Highlander's farewell, el millor dels seus treballs com a duet. Amb temes tradicionals però també propis, els dos músics naveguen per les harmonies tradicionals amb total seguretat i hi improvisen amb naturalitat transportant-nos a aquesta tradició celta encara viva i valorada arreu.

Ens resulta impactant especialment el so que aconsegueix Natalie amb els greus del seu violoncel, transcendint la tècnica purament clàssica per adaptar-se a un repertori que demana, a part de suggerents i belles melodies, un so robust i contundent que la cellista aconsegueix a base de colpejar amb el seu arc la corda sense gaires miraments, una espècie de Jacqueline Du Pré de repertori escocès que ens deixa impactats.

El duet no és nou dins el Festival Tradicionàrius i esperem poder gaudir en properes ocasions del seu desenfrenament escocès que convida al ball i ens transporta als paisatges de penya-segats i boires sinuoses, perquè de ben segur no ens decebrà.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!