Flamenc despullat

Marta Ramon 16-12-2010

Mayte Martín

Teatre Kursaal de Manresa, 11 de desembre de 2010

-El II Cicle Catalunya Arte Flamenco arriba enguany a la seva fi de la mà de la cantant de reconeguda trajectòria Mayte Martín, acompanyada de l'excel·lent guitarrista Juan Ramón Caro. La cantant es manté fidel al seu estil delicat i precís, de profunda subtilesa i detall amb la seva particular veu fina i treballada, de tessitura "laína", un lirisme lluny de molts prototips de veu flamenca que incideixen en un estil més esgarrat o agitanat. Amb una posada en escena austera i senzilla, evitant qualsevol ornament folklorista, la cantant ens ofereix un concert de repertori tradicional variat i difícil que ens demostra, novament com en tantes altres ocasions, el seu profund coneixement del cante jondo i dels diferents palos, sense més ornamentació que la seva meravellosa veu i l'acompanyament de la guitarra, ni tan sols palmes. Simple i exquisit, el flamenc més despullat, el més exigent.

Començant per unes peteneras, el cant del mal fari gitano, en homenatge a la Niña de los Peines, ens regala després un seguit de malagueñas, del Canario i de la Trini, un generós nombre de fandangos de Huelva, cantiñas del Pimini, una seguiriya brodada on demostra gran sensibilitat, acabant per unes compassades bulerías. Entremig, però, no es descuida de fer un homenatge als seus mestres, assegura, Valderrama i Marchena amb dos cantes "d'anada i tornada", d'una banda el garrotín, i de l'altra una de les peces més encisadores de la nit, la guajira Mi mulata.

La Mayte estava especialment generosa i receptiva als comentaris del seu públic fidel i la interacció amb ell ha estat sorprenent, amb espai per a les bromes i les demandes de diversos temes: "Mayte canta un bolero!!" Ella riu, no, avui no es dia de boleros, avui es nit de flamenc clàssic, de lletres populars i d'homenatge als grans del flamenc, entre els quals no s'oblida de citar a la icona Enrique Morente, actualment en greu estat de salut, per a qui demana aplaudiments i a qui dedica un dels seus temes.

Un treball d'estudi, pulcre i exigent que ens demostra novament que l'artista és una de les grans veus del flamenc actual i aquesta nit, com ja ens té acostumats, no ha estat per a menys.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!