La dama d'Aragó

Marta Ramon 11-04-2011

Olga y los Ministriles

C.A.T, 11 de març de 2011

-El nom del grup ja ho diu tot, no son un grup, són ella, l'Olga, més Los Ministriles. I és que la cantant té una d'aquelles veus ben boniques que l'identifica i que la fa sobresortir de la resta del conjunt, amb l'afegit que s'acompanya de diverses percussions tradicionals, des de tambors fins a culleretes, aportant aquella idiosincràsia popular de fer ritmes amb els estris que es tinguin més a mà, que acostumen a ser els de la cuina, especialment quan el repertori ateny a les veus femenines.

Ens trobem davant d'un conjunt força recent tot i què està format per músics de veterana trajectòria dins del repertori de la música tradicional i popular aragonesa. I ho fan presentant el seu primer disc Zimbrea (2010), onze temes de composició pròpia que reflecteixen el compromís dels seus membres amb aquest tipus de repertori. Aquest compromís que es deixa veure tant pels instruments utilitzats, entre els que destaca la gaita aragonesa, -una gaita decorada amb unes teles que, segons ens expliquen els músics, ha esdevingut tradició quan un gaiter, anys enrere, va vestir la seva gaita amb les teles que embolcallaven la seva difunta filla-, o també amb l'aportació d'un tema del poeta Ánchel Conte, Mai, en llengua aragonesa, així com el moment clímax del concert on als músics i al públic se'ns posa la pell de gallina en l'homenatge a Labordeta tot rememorant el seu mític tema Albada.

Jotes, cançons de pandero, coplicas, romances, i enmig, despistat, ens colen un fado, això sí, un "fado de secano" influenciats pel grup Stocolmo-Lisboa Project.

Malgrat el poc temps que funcionen plegats, el directe és ideal dins l'ambient folk de plaça i festa major, i l'esplèndida veu de l'Olga Orús, que no necessita ni micròfons ni altaveus, ens atrapa en el seu estil peculiar de folk amb regust clàssic, una barreja de l'estil més pur aragonès amb la manera típica associada a la cançó popular espanyola.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!