La felicitat de ballar

Ofèlia Roca 05-04-2010

IT Dansa

Gran Teatre del Liceu, 13 de març de 2010

-Què tenen en comú Mozart i la música de Percy Faith, interpretada pels Bandodalua Boys de Luis Oliveira? I les danses alemanyes del segle XVIII i el Chihuahua d'un latin-club? Resposta: l'energia atrapada i multiplicada per les coreografies de Jirí Kylián i Ohad Naharin. Nord i sud de la dansa contemporània. Dos mestres del moviment que imparteixen les seves lliçons des del Nederlands Dans Theater (Països Baixos) i la Batsheva Dance Company (Israel). Els ballarins d'IT Dansa, dirigits per Catherine Allard, són els elegits per traslladar a l'escenari l'humor, el moviment explosiu, el ritme encomanadís i l'alegria física de les coreografies Sechs Tänze i Minus 16.

És un divertiment que amaga un gran repte tècnic per a qualsevol companyia i que els joves d'IT Dansa van abordar a la perfecció fent una interpretació fresca i plena d'energia i de força. Aquest és el nivell que exhibeix IT Dansa per mostrar les credencials dels graduats a l'Institut del Teatre de Barcelona. El seu repertori està integrat per les obres dels principals coreògrafs del món. Peces molt exigents que es converteixen en la millor carta de presentació dels setze ballarins formats que cada curs s'incorporen a la companyia per fer el salt posteriorment a les principals companyies nacionals i internacionals.

El programa és una celebració del ritme, la simplicitat del ball d'origen popular, malgrat que després passa pel sedàs de la dificultat afegida de Kylián i Naharin. El ritme dels balls compostos per Mozart per la temporada de Carnaval de 1789, un vertigen i un contacte llicenciós dels cossos que ja anuncia l'arribada del vals. Danses per trencar les convencions de l'època. I el ritme de la sensualitat llatina, l'explosivitat del folklore hebreu i el swing de les grans orquestres de ball dels anys cinquanta. Tot ben conjuntat en Minus 16, una coreografia formada per les peces més vitalistes de Naharin, com ara Zachacha, Anafase i Mabul.

-Dues peces unides per la felicitat de ballar, per l'energia que regalen setze joves ballarins, la interpretació dels quals parteix d'un gran nivell tècnic però on aflora, sobretot, l'entusiasme, i la força amb què ballen els seus components.

És un espectacle adient tant per als nens, com per als joves i grans, ja que comença amb una explicació abans de les coreografies a càrrec de dos ballarins que expliquen la història de la dansa a través del temps i els segles d'una manera molt entretinguda i clara. Aquesta iniciativa d'apropar la dansa a altres tipus d'espectadors, amb les sessions familiars i escolars, és molt positiva ja que, d'altra manera, part d'aquest tipus de públic segurament no es plantejaria anar a un espectacle de dansa. Aquesta iniciativa del Liceu ajuda a culturitzar tot aquest públic jove que formarà part del públic del futur immediat.

 

Fotografies de Ros Ribas

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!