La Musgaña va i torna

Marta Ramon 28-02-2011

Centre Artesà Tradicionàrius, 4 de febrer de 2011

Festival Tradicionàrius

-

La Musgaña, un dels grups de folk castellà més prestigiosos de la península ens presenten el seu nou disc Idas y venidas (2009) en el marc del Festival Tradicionàrius. Amb més de 20 anys de trajectòria i rodatge a nivell nacional i internacional, el grup de quatre es manté fidel al seu peculiar estil de tractar la música de "la meseta" allunyant-se dels típics arranjaments de rondalla i cercant un llenguatge propi generant nous continguts sonors sempre des d'un rigor tradicional.

Sense donar opció a la veu ni a la percussió estrictament, tot i que de vegades potser s'agrairia, el grup treballa exclusivament amb repertori instrumental, aquesta vegada molt influenciats per les recerques etnomusicològiques a Burgos. Una col·lecció de valsos, seguidilles, jotes, charradas, charros, pasdobles i dianes ofereixen una enorme diversitat d'estils, molts d'ells inspirats en les melodies de la dulzaina. Entre elles, les dianes de Valladolid, tocades a primera hora del dia en les festes populars i que s'acostumen a acompanyar amb moscatell i "perrunillas" (dolços típics) o les dues peces dedicades al mestre Federico Olmeda, músic burgalès que va recopilar el Cancionero Popular de Burgos, a finals del segle XIX.

A mig concert, el grup s'amplia amb l'aparició de tres convidats de reconegut prestigi dins el folk català al violí, guitarra i contrabaix i en un moment climàtic on ens ofereixen una catarsi musical, una jam de folk on el gaudi dels músics perpetra per la sala i arriba directe a un públic entusiasmat.

Si una cosa és d'agrair és l'humilitat i senzillesa amb la que els membres del grup es presenten i dialoguen amb el públic, tot provocant una complicitat que busca la familiaritat i l'enteniment lluny de concepcions d'artista en les que estem habituats en altres tipus d'escenaris. La Musgaña tenen un directe amè i ple de bromes, fent referència a la solteria dels seus membres, tots homes, que representen diferents generacions, dos joves i dos fundadors, ja en marxa des de 1988.

Amb especial enyorança i en un moment molt delicat, dediquen el seu concert a Quique Almendros, un dels fundadors del grup i amb infart cerebral des del 2004 en el seu darrer concert a Catalunya. Malgrat això el grup ha tornat i continua oferint un repertori acurat i pulcre, un treball d'estudi i virtuosisme instrumental dins d'una concepció orgànica de la música tradicional que de ben segur perpetuarà, esperem que per molts anys més, aquest grup dins l'escena ibèrica del folk.

"Tanto Europa como África, tanto lo mediterráneo como lo atlántico han dejado su huella en el centro de la península y cualquier referencia a su arte o su música encuentra su reflejo en nuestra propia cultura permitiéndonos continuar con una tradición que, lejos de ser estática, ha bebido de cada fuente que ha encontrado en su camino."

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!