L'olimp pot esperar

Antoni Colomer 02-04-2012

Iuliana Avdeieva

Palau de la Música, 27 de març de 2012

Cicle Da Camera

-Sensacional presentació de la pianista russa Iuliana Avdeieva a Barcelona, dins del cicle Da Camera que organitza al Palau la promotora Ibercamera. Guanyadora l'any 2010 del primer premi en el prestigiós Concurs Chopin a Varsòvia, Avdeieva no només va guanyar també el Premi Especial en la mateixa competició, atorgat per Krystian Zimerman sinó que és la primera dona que el guanya des de la mítica participació d'una jove Martha Argerich l'any 1965. Amb aquestes credencials no és de sorprendre que l'ambient al Palau fos de màxima expectació, amb un públic que va gairebé omplir el recinte, i que, excepte els habituals caramelets i estossecs, va seguir el programa en un silenci gairebé monacal.

I no era per menys ja que aquesta pianista de 27 anys va oferir un programa variat i ambiciós que començava amb Bach i acabava amb la Sonata nº 2 de Sergei Prokofiev, passant, en aquest contrastat però subtil trajecte per Chopin, òbviament, i Ravel. Un programa que exigeix evidentment tècnica impecable i màxima musicalitat, però sobretot adaptació a l'estil tan personal de cadascun d'aquests autors. Un repte a l'abast de pocs escollits.

Però aquesta pianista, nena precoç que amb només cinc anys ja va ingressar a la llegendària escola Gnessin de Moscou, una escola destinada als escollits, va superar amb notable alt el repte. I si no va endur-se el "cum laude", en part, va ser per la Partita en si menor BWV 831 de J. S. Bach, que va atacar amb un so un xic dur i martellejant. Aquesta duresa és possible que fos a causa de la tensió inicial, però es va estendre durant tota la llarguíssima Ouverture d'aquesta obra mestra del teclat bachià. A poc a poc, però, una major agilitat i lleugeresa es va apoderar del discurs d'una Avdeieva que, amb Chopin sí que va mostrar les seves credencials.

Cal destacar en el seu Chopin (Barcarola op. 60 i Scherzo en si bemoll menor) el fraseig nítid, coherent, sense afectacions, i sobretot una mà esquerra d'una flexibilitat i sensibilitat poc habituals. En aquest sentit, el Scherzo en va ser una demostració inapel·lable, mostrant una fluïdesa en el discurs de vegades difícil d'aconseguir amb aquesta obra. El seu va ser un Chopin poètic, líric, però amb la dosi necessària de contundència i de múscul.

Però l'Avdeieva calidoscòpica, la que és capaç d'enfrontar-se amb naturalitat a qualsevol repertori i trobar el color ideal per a cada compositor, va sorgir sobretot en una gran segona part que va començar amb Ravel, de qui vam poder escoltar les conegudíssimes Sonatine i Pavane pour une infante dèfunte. La transparència del so i l'equilibri en el discurs van estar permanentment presents, tant en la més juganera Sonatine com amb el perfum tràgic de la Pavane, amb bon domini del tempo i la pausa.

Finalment, l'esplèndida Sonata núm. 2 de Sergei Prokofiev va tancar el programa, al qual Avdeieva va afegir algunes propines, bàsicament chopinianes. Aquesta obra forma part del període de la primera maduresa de Prokofiev, abans de sortir per primer cop de Rússia, en la que era considerat l'enfant terrible de l'avantguarda musical. En concret aquesta obra condensa algunes de les qualitats del millor Prokofiev: lirisme, un sentit de l'humor i de la ironia personal intransferible, inventiva melòdica, un marcat i personal sentit del ritme (en especial en l'espectacular segon moviment en el que la pianista va mostrar-se implacablement precisa) i, en aquest cas una estructura fins a cert punt clàssica. La versió que va oferir l'Avdeieva va estar a l'alçada de l'obra. Potser sense arribar a les profunditats insondables d'altres insignes pianistes del passat que van extreure d'aquesta obra, però la seva interpretació va ser la prova fefaent que ens trobem davant d'un dels pianistes que marcaran el pas en els propers anys. Temps al temps.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!