Majid Bekkas i el blues que no va creuar l’Atlàntic

Marta Ramon 23-10-2007

12è Festival de Músiques del Món
L’Auditori, 23 d’octubre de 2007

El Majid Bekkas Quartet no és un quartet habitual, abans de que apareguin els músics ja em sobta la combinació d’instruments que s’exposen sobre l’escenari de l’Auditori, en el concert celebrat avui dimarts 23: balafon africà, llaüt àrab i guembri, flauta travessera i percussió. Quina formació tan peculiar! Una barreja del món àrab, representat en el llaüt i la flauta, amb el món subsaharià, ple de balafons i percussió. Però, no es tractava d’un concert de músiques del món, en teoria estàtiques, intactes i impermeables?

En efecte, el músic Majid Bekkas s’endinsa en la música dels gnaouas, una cultura procedent de l’àfrica subsahariana oriental que arriba al Marroc en l’èxode d’esclaus que, arrel de la conquesta de l’antic Sudan, fou encaminada cap al Magrib. Música de diàspora, de desarrelats, dels qui, tot i no oblidar d’on vénen, s’adapten i s’integren allà on van a parar, i es redefineixen, a través de la música, mantenint trets de la cultura anterior tot barrejant-la amb la nova. Per això la música del Majid Bekkas Quartet sona a eclecticisme, a cants responsorials de melodies àrabs, t’evoca a mig camí entre dos móns africans, aquells separats per l’infinit desert del Sàhara.

Una autèntica jam session de temes llargs i elaborats, on els músics s’hi recreen, improvisen, transformen, modulen i juguen, juguen i gaudeixen del magma sonor que es va creant al llarg de les set peces interpretades. Músics de qualitat que saben entroncar les seves tradicions seculars amb els atzavars que la historia i la vida els depara, amb la modernitat més actual, amb l’èxode obligat. Sí, és una història que ja coneixem, la mateixa que patiren els creadors del blues a les amèriques; i és que diuen que aquell no és l’únic blues, sinó que si cerquem, també trobem el que es quedà a l’Àfrica, com el dels gnaouas, escales pentàfones, ritmes sincopats, espiritualitat, intimitat, el blues del Majid Bekkas Quartet, el blues del Marroc.


Veure vídeo:
Majid Bekkas Quartet

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!