On no arribi el govern... arribaran els miracles

Xavier Gironès 04-04-2011

-El passat 2 d'abril a la tarda, durant l'acte d'entrega dels Premis Nacionals de Cultura 2011, es van revelar algunes de les intencions d'uns i d'altres en el que va ser "un marc incomparable" amb el poder suficient com per apropar, encara que sigui físicament i només per unes hores,  govern i artistes, polítics i creatius. Tots ells van lluir les seves veus que es va evidenciar uns en forma d'adhesius a la solapa (alguns dels 16 premiats lluïen un "NO retalleu la cultura" en el moment de rebre els 18.000 euros del premi) i els altres en forma de discursos (exigències del micròfon i la situació).

En general els discursos van ser curts però es van dir moltes coses. No era per menys després de la manifestació del sector i les respostes trobades a la plaça Sant Jaume. Polítics i premiats van dir la seva i, en general, que és el que importa, es va evidenciar entre uns i altres un discurs poc sòlid, incoherent, estudiat en el respecte però enfadat, amb les idees de futur oposades i clares, amb una convicció ferma fruit d'una visualització basada en l'anàlisi, l'estudi i la projecció de futur, però amb orígens i intencions molt diferents.

Fent una barreja literària i televisiva de les declaracions d'uns i d'altres, de tots plegats barrejats, fent un exercici d'intentar esbrinar si anem "tots a una", he elaborat un poti-poti de frases sortides d'aquelles persones que més tenen a veure amb  la cultura del nostre país i que més tenen a dir. Les frases, per distingir-les, les he separat entre elles amb un "tot i que..." :

Enmig d'un escenari sostingut de crisi econòmica nacional... (soroll de tambors de fons que van in crescendo) "la cultura no està al marge ni ho ha d'estar (FG)", tot i que... "els catalans estem convençuts que ara, mes que mai, si volem salvar el país, la cultura ha de ser prioritària (OB)", tot i que... "a on no arribi l'administració o la Generalitat, ha d'arribar el país (AM)", tot i que... "el camí no és senzill" (FM), tot i que... "les administracions públiques han de donar recolzament a la cultura per desenvolupar-la (FG)", tot i que... "la identitat catalana es va construir entre dues grans cultures i tot i així va sobreviure i continua avançant (AM)", tot i que... "l'administració ha de donar oportunitats (FM)", tot i que...  el sector ha de ser "solidari i afrontar el futur amb optimisme (FG)", tot i que.. "és un repte col·lectiu (AM)", tot i que... "és necessari que tots aportin sacrificis (OB)", tot i que..."NO retalleu la cultura (AP)", tot i que... "la crisi general imposa unes reduccions que faran impossibles aquesta prioritat (OB)", tot i que... "el premi no és gratis, és per demanar-vos que no us atureu (FM)"... (finalitza el soroll de tambors).

Ha quedat clar.

... encara que m'ha quedat un estrany neguit al cos...

i...

...arribats a aquest punt: I ara què? Què fem? La cultura juga un paper clau però estarà desemparada més que mai degut a la situació econòmica? Estem en un moment d'ebullició creativa que justifica el seu abandonament degut a la crisi?

Tot i que... tot ha quedat tot molt clar... tinc encara massa clars els meus dubtes que crec han d'obligar a polítics i dirigents a ser sincers amb els seus discursos ja que no hi ha crisi més devastadora, en el món de la cultura, que aquella que la obliga a anar a no se sap on, amb diners o sense.

En resum: tenim una Conselleria de Cultura, un Institut Català de les Indústries Culturals, un Consell Nacional de la Cultura i de les Arts i un munt d'artistes en estat permanent d'explosió creativa però uns discurs col·lectiu que sembla més de l'APM? o del Polònia que d'una cultura que sap com respondre a la crisi, què fer i a on anar. Podrien ajuntar la creativitat dels artistes amb les possibilitats de les institucions? Del contrari seguirem fent riure com fins ara i optarem, seriosament, com ja hem fet d'altres vegades, per pregar a la Verge de Montserrat perquè solucioni el  futur de la cultura a Catalunya, ja que nosaltres en som incapaços.

 

FG: Francesc Guardans. President del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (Conca)

OB: Oriol Bohigas. Premi a la Trajectòria Professional i Artística

AM: Artur Mas. President de la Generalitat de Catalunya

FM: Ferran Mascarell. Conseller de Cultura

AP: Alguns Premiats

 

Il·lustració: modificació de l'elaborada per la Luci Gutierrez per la Plataforma "No retalleu la cultura"

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!