El Bestiario de Cristo

David Laporta 26-01-2007

Alia Música

Harmonia Mundi Ibérica

Sota el títol "Bestiario de Cristo", el grup "Alia Música" dirigit per Miguel Sánchez ens presenta una recopilació de temes hispànics que pertanyen a l'estil Ars Antiqua. L'atractiu tema al voltant del qual gira l'enregistrament és el del popular "Bestiarium". Sota aquest gènere es conserven diversos manuscrits il·luminats amb miniatures animalístiques que il·lustren de manera fantasiosa el sentiment religiós cristià tamisat pel platonisme, on el concepte diví s'endevina a través del vel creat per les formes aparents de la natura. La ideologia d'aquests tractats filosòfics va traspassar l'àmbit musical, essent moltes les composicions religioses on s'empraven símils animalístics per a simbolitzar les virtuts cristianes i els vicis pecaminosos provenints del dimoni.

Les peces has estat acoradament seleccionades de dos manuscrits fonamentals de la música medieval hispànica: el còdex del Monestir de Las Huelgas de Burgos i, el menys conegut, Manuscrit 20486 de la Biblioteca de Madrid, ambdós del segle XIII. També s'afegeix a aquest treball un sirventés religiós de Teobaldo de Navarra (1201-1253) que es conserva a un manuscrit de la Biblioteca Nacional de París. El CD ve acompanyat per un llibret amb una il·lustració del beat de Santo Domingo de Silos en portada i textos explicatius.

L'audició musical demandaria moments de major contrast i intensitat interpretativa, a pesar d'això l'ordre intern de les peces alternant veus masculines i femenines, intercalant a la seva vegada parts instrumentals, fa que la música, de natura austera i mística, vagi penetrant subtilment al nostre esperit.

Acostumats com estem a escoltar el repertori de procedència hispana en formacions estrangeres, s'agraeix que grups amb la trajectòria musical d'Alia Música es consolidin al nostre país i puguin donar-nos una visió més pròxima del que va ser l'esplendor medieval en els diferents àmbits geogràfics de la Península Ibèrica.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!