Important descoberta

Josep Pascual 15-09-2012

El compositor navarrès Miguel de Irízar Domenzain (1635 - 1684) va ser un mestre destacat de la policoralitat del seu temps.

-

Lamentaciones, motetes y tonos para Miserere, de Miguel de Irízar

Nova Lux Ensemble; Josep Cabré, dir.

ACCP, 2012

El compositor navarrès Miguel de Irízar Domenzain (1635 - 1684) va ser un mestre destacat de la policoralitat del seu temps. La seva música es mou entre les darreres mostres de la polifonia renaixentista i un barroc ja més que incipient, tot plegat relacionat amb noms ben coneguts com l'imprescindible Gabrielli en aquest camp, tot i que, és prou evident, Irízar ja és per dret propi un genuí compositor barroc com també ho fou el nostre gran Joan Cererols, a qui recorda més d'un cop. La música que llegà Irízar - de la qual aquest disc ens n'ofereix una mostra - es troba íntegrament a l'arxiu catedralici de Segòvia on va ser mestre de capella molts anys, i fins ara ben poc cas se li havia fet de manera que parlem d'una veritable descoberta que és, a més, important.

La instrumentació que acompanya solistes vocals i cor ha estat triada amb un rigor musicològic com s'escau a una seriosa recuperació patrimonial com és el cas que ens ocupa. La presència de tota una figura del camp de la interpretació d'aquest repertori com és Josep Cabré com a director és ja tota una garantia però és que, a més, el resultat és del tot convincent i fins i tot enlluernant en molts moments. Cabré és responsable artístic de l'Agrupació Coral de Cambra de Pamplona des de 2009, grup d'on tres anys abans sorgí el Nova Lux Ensemble que és qui s'encarrega de la interpretació d'aquestes obres d'Irízar. Som davant d'un encert més d'una recuperació testimonial de manera que aquesta música entra a la discografia amb una defensa per part dels intèrprets i amb una qualitat en l'enregistrament que li fa plena justícia. Per a la majoria, Irízar és un complet desconegut però d'ara endavant caldrà tenir ben present aquest nom, i serà mercès a aquest enregistrament extraordinari, per a parlar amb propietat del barroc hispànic. Igualment caldrà seguir de prop la trajectòria d'aquest Nova Lux Ensemble que dirigeix Josep Cabré ja que, vist el resultat d'aquest disc que avui presentem, no dubtem que ens sorprendrà més d'un cop.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!