Lluminosos Fletxa i Càrceres per Magraner

Josep Pascual 05-11-2012

Batailla en spagnol. Ensaladas de Fletxa i Càrceres

Capella de Ministrers; Carles Magraner, dir.

Licanus, 2012

-Una ensalada, és a dir, una amanida, és un plat on s'hi barregen productes de l'hort de vegades ben diversos amanits - heus aquí el seu origen - generalment amb oli, sal i vinagre. S'hi afegeixen de vegades fruites fresques i seques, formatges i viandes diverses, i la condimentació pot anar molt més enllà de l'oli, la sal i el vinagre i així ens trobem amb vinagretes i salses de tots colors, olors i gustos, com els celebrats romescos i xatons per esmentar dos exemples tan propers com genials, veritables obres mestres de la gastronomia. Al cap i a la fi, els límits de l'amanida només els limita la imaginació, el seny i el bon gust.

Per als compositors hispànics del segle XVI, una ensalada musical era quelcom semblant a una amanida: hi cabia tota la música, ja fos profana o sacra, popular o culta, èpica, lírica o grotesca. I fins i tot s'empraven idiomes diferents pel què fa al text. Ben segur que algun cop es degueren representar escènicament i esdevingueren molt populars. Una d'elles, La justa, obra mestra d'aquest peculiaríssim gènere - si és que així el podem anomenar ja que d'esquema formal establert no n'hi ha cap perquè puguem considerar-la forma - deguda al gran Mateu Fletxa - el vell, és clar - és la composició amb què s'inicia el programa i la que explica el títol d'aquesta edició. I és que La justa va ser publicada a Lió el 1554 per Jacques Moderne com a Batailla en spagnol i aquest és el títol que Magraner i la seva fantàstica Capella de Ministrers han triat per al seu nou disc, acompanyat d'un interessant llibre - que conté articles del mateix Magraner, de la musicòloga Maricarmen Gómez i del famós cuiner Ferran Adrià - i de l'enregistrament amb imatges - un DVD doncs - amb aquest repertori realitzat el 20 de desembre de 2011 a l'Església del Patriarca de València, i encara un videoclip amb la pavana i la gallarda de La trulla de Bartomeu Càrceres, que amb Fletxa és el protagonista d'aquesta edició amb dues ensalades de cadascun d'ells.

El quartet de solistes vocals és tot un luxe: Pilar Esteban, José Hernández Pastor, Lambert Climent i Jordi Ricart, figures destacades de l'historicisme des de fa ja uns quants anys i que es troben del tot implicats amb l'estil i el caràcter, sempre personal i sempre atractiu, sovint sorprenent però en tot moment per a prendre-se'l seriosament, que Magraner imprimeix a unes interpretacions que van més enllà i que esdevenen veritables recreacions. Rigor i vitalitat, musicologia i musicalitat, s'agermanen en aquesta joia discogràfica que mereix molta atenció i que farà - sense cap dubte - passar molt bones estones a qui l'escolti.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!