The Cat in the Hat

Roger Julià-Satorra 26-01-2007

de David Newman

Decca, 2003

La banda sonora de la pel·lícula de Bo Welch està absolutament condicionada pel context del mateix film. Estem parlant d’una pel·lícula que conté situacions còmiques, d’acció, alguna de romàntica i alguna altra amb una mica de suspens però sempre tenint present que és una pel·lícula per als petits. Per tant, totes les situacions esmentades estaran musicalment vestides de la manera adequada per complir els seu principal objectiu: els destinataris de la banda sonora són nens i nenes. La música original, brillantment orquestrada, està basada en constant mickey-mousing, cosa que sovint fa pensar en música de dibuixos animats, reflectint la situació de la imatge i resseguint les accions dels seus protagonistes, mitjançant canvis sobtats en la partitura, molt ben conduïts. Les melodies són fàcils i la harmonia amena, però sempre amb molta gràcia. L’orquestra que interpreta la partitura és la Hollywood Studio Symphony, amb poca corda i fusta, i força metall. Fa molt ús dels sintetitzadors, que en algun moment resulten massa presents. També ens trobem amb flautes i instruments de percussió ètnics.

La llarga durada del Main Title , vuit minuts, en cap moment pesa. És una peça que resumeix el què serà la resta de la banda sonora ja que passa per totes les situacions i explica el què ens trobarem, sempre amb color de música de dibuixos animats. Tot i les restriccions que suposa composar una cua utilitzant mickey-mousing és una obra composada amb molta coherència i amb una forma molt elaborada. Per el context en què està escrit, hi falten melodies “inoblidables”, melodies que serveixin de leitmotiv de cada situació o protagonista que apareixeran en el llarg de la pel·lícula. Aquest element l’utilitza en algun punt però n’és un escàs recurs.

A part de la música original de David Newman, hi apareixen dues cançons originals de Marc Shaiman. La primera, Fun Fun Fun , comença com un musical de Broadway i de seguida passa a ritme de samba. La segona, Clean Up, es podria definir com una broma musical.

En definitiva, una banda sonora que no destaca per les seves qualitats musicals però que compleix les seves obligacions. Com a partitura de David Newman ressalta per l’escàs ús d’instruments poc usuals que en altres partitures sovint pot substituir la mancança de creativitat. The Cat in the Hat està composada amb tècnica i gràcia, i respon perfectament a les necessitats de la imatge i als gustos dels petits.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!