"Jezmer Klipsi Gass"

Miquel Gené Gonzàlez 21-11-2007

Xazzar

Xazzar, grup barceloní guanyador de l’últim Sona9, acaba de presentar el seu primer disc Que no s’escapin els gossos. Aquí us els presentem a través d’una xerrada virtual amb dos dels seus membres, l’Àngela Llinares (clarinet) i la Miranda Gas (veu).


Com i quan sorgeix la banda?
(A) La banda sorgeix al setembre de 2005, quan decidim anar al Mercat de Música Viva de Vic per a sortir una mica del món clàssic i provar sort amb altres estils desconeguts fins al moment per nosaltres.
(M) La formació actual, però, no es completa fins desembre del mateix any, quan el baixista i jo mateixa ens incorporem.

D’on sorgeix el nom de la banda. Quin significat té?
(A) El nom sorgeix d’un petit error. Buscant alguna paraula que fes referència al món balcànic, vam trobar en un llibre la paraulaxazzan (escrita en cursiva) i per culpa (o gràcies) a un “despiste” vam llegir xazzar. Xazzan significa mestre de cerimònies de la litúrgia jueva.
(M) Un cop triat el nom vam decidir no rectificar-lo, ja que reflectia tant la part que fa referència a la música d’aquest estil com al nostre caràcter despistat.

Què vol dir l’autoimposada etiqueta “Klezmer Gypsy Jazz”? És definitòria del vostre estil?
(M) No és definitòria de la música, fins al punt que ho hem acabat canviant per “Jezmer Klipsi Gass”.
(A) Al principi vam pensar en la necessitat de posar una etiqueta per definir el nostre estil, però com que realment no tenim un estil molt definit vam arreglar-ho donant-li un toc d’humor.

És la música klezmer la base de la vostra música?
(A) Els temes inicials anaven més encarats cap a aquest tipus de música, però de seguida vam començar a introduir altres estils que ens eren més propers i, sobretot, els que ens venien de gust en aquell moment.
(M) Sempre hem primat la frescor a la puresa de qualsevol dels estils que es poden trobar a la nostra música.

Com arriba una banda de músics catalans de formació acadèmica a definir-se a partir d’una música tradicional jueva, però alhora fusionant-la amb el jazz, la chanson francesa, ritmes llatins, música dance i el swing, entre d’altres estils?
(M) Més o menys és el que ja us hem explicat.
(A) Vam començar provant amb un estil que en aquell moment era molt proper per a nosaltres (sobretot per a la Clara [Clara Peya, teclista del grup]) i que ens donava tot el que buscàvem: la possibilitat de fer una música festiva i alegre que ens permetés fugir una mica de l’academicitat.

El Sona9 porta al grup a l’enregistrament del seu primer disc. Com recordeu l’experiència del concurs?
(M) Molt positiva ja que ens ha fet treballar-nos com a grup.
(A) Arrel de totes les proves imposades pel concurs hem hagut d’aprendre a coordinar-nos en molts sentits i a engegar un mecanisme d’agilitat, el qual hagués estat molt més patós sense tot aquest procés.

Com ha estat l’experiència d’enregistrament del disc a Music Lan?
(A) Ens agrada recordar l’experiència de la gravació del disc com la més positiva del concurs.
(M) Gravar a Musiclan és una de les millors coses que li pot passar a un grup, sobretot si és una cosa que no et pots plantejar pel fet de ser novell.
(A) Els bons records de l’enregistrament d’aquest disc ho són tant pel que fa a la infraestructura de l’estudi, com pel fet d’haver conegut a grans professionals i millors persones.

En quines parts de la gestació del disc ha intervingut el grup: producció, postproducció, disseny, tria dels temes...
(M + A) A totes.
(A) Hem volgut estar presents en totes les parts del procès, sense estar-nos de demanar ajuda professional, però sempre deixant clara la nostra visió.

Què suposa la sortida del disc per al grup?
(A) És un primer pas per al que ens ve i ara estem a la espera.
(M) Hem fet el treball de gravar el disc i ara ve tota la feina de promoció.
(A) Actualment acabem de gravar el videoclip i estem fent moltes entrevistes. Esperem que tota aquesta feina es vegi reflectida amb concerts quan vingui la temporada.

Quin és el vostre tema preferit del disc?
(A) No es pot parlar de preferits perquè tots tenen una part que ens representa. A part, cada setmana en tenim un, de preferit...
(M) Si haguéssim de parlar del més entranyable potser seria Història d’Amor, que ens ha acompanyat des del principi i ha sofert els canvis mínims.
(A) A més, al disc hi col·labora una persona molt propera a nosaltres, el Ferran Badal.

Com es planteja el futur immediat del grup?
(M) Ens agradaria saber-ho. El que nosaltres ens proposem és professionalitzar-nos al màxim nivell possible, tot i ser conscients de la dificultat que això té en aquest món.


Dates i llocs a tenir en compte
22 de novembre: Razzamataz (final del Sona9).
5 de desembre: Gran Teatre del Liceu (col·laboració amb els premis del cinema català).
7 de desembre: Festes alternatives de Sant Andreu (Barcelona).

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!