Dones que s'ho guanyen a pols

Borja Duñó Aixerch 27-12-2012

Mujer y música. 144 discos que avalan esta relación, de Toni Castarnado

66 rpm

-Pot ser femenina, la música? Podem parlar en termes de rock femení? De jazz femení? De cançó d'autor femenina? A priori, no hi ha res que permeti fer cap distinció entre la música feta per homes i la música feta per dones, però existeixen com a mínim dos factors que justifiquen l'existència d'un llibre com Mujer y música. En primer lloc, les dones que es dediquen a la música han de lluitar encara ara en un context fortament dominat pels homes i, en segon lloc, les dones han estat tradicionalment arraconades en els llibres d'història.

Mujer y música. 144 discos que avalan esta relación treballa en ambdues direccions. Per una banda, totes les dones que hi apareixen han hagut de guanyar-s'ho a pols, han hagut de fer front a una indústria dirigida per homes i plena de prejudicis masclistes. En segon lloc, el recull reivindica un bon grapat de personalitats de la música popular dels segles XX i XXI que generalment no apareixen ni a les notes a peu de pàgina.     

Els que el coneixen, saben que Toni Castarnado és un periodista apassionat per la seva feina. Un home sensible i esforçat que durant més de quinze anys s'ha dedicat a glossar les meravelles de dames de la música popular de tota classe i condició. De Billie Holiday a Björk, passant per Joni Mitchell i Amy Winehouse, però també aturant-se en noms molt menys coneguts, l'autor proposa un fascinant recorregut per més de mig segle de música que val molt la pena conèixer.

Pel camí, el lector retrobarà discos coneguts i estimats, però també descobrirà perles amagades que ni tan sols sabia que existien. A pàgina per artista, Castarnado traça un breu perfil biogràfic i recomana un treball discogràfic de cadascuna de les figures que formen part del seu cànon particular. Escrit des del rigor i la humilitat però sense amagar la subjectivitat que acompanya sempre el gust per la música, l'autor aconsegueix encomanar una passió tan entusiasta com honesta. El generós tractament gràfic, amb fotos de les protagonistes a tota plana i les portades dels discos destacats en color, fan de Mujer y música un llibre encara més valuós.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!