Un llibre imprescindible

Josep Pascual 09-02-2012

Reflexions de Pau Casals, d'Albert E. Khan

Antoni Bosch editor, 2011

-El 1970 aparegué el llibre Joys and Sorrows d'Albert E. Khan, subtitulat Reflexions of Pau Casals. Set anys més tard, Antoni Bosch editor publicava la traducció catalana amb el títol Joia i tristor, i amb el subtítol Reflexions de Pau Casals tal com les va relatar a Albert E. Khan.

Ara ens arriba un volum titulat Reflexions de Pau Casals. Pensaments íntims i personals recollits per Albert E. Khan. El copyright no ens diu res de la versió en català tot i que a la pàgina anterior als crèdits se'ns informi que la traducció és de Rosa Queralt, la mateixa de l'edició de Joia i tristor de 1977, i ens diu © 2011 de l'edició en espanyol (sic): Antoni Bosch editor S.A.

Les il·lustracions del llibre que presentem avui són les mateixes que a Joia i tristor, el text és idèntic i fins i tot la paginació és exactament la mateixa. És doncs evident que es tracta del mateix llibre malgrat que, per motius que se'ns escapen, s'hagi canviat el títol, fet aquest que pot portar a confusió i a decidir a qui ja tingui Joia i tristor a adquirir aquest llibre que sembla nou però que no ho és. Així doncs, qui cregui que és una nova aportació a la bibliografia casaliana està equivocat. Tot i això, i malgrat que pugui portar a confusió, cal que ens alegrem per la reedició d'aquest veritable clàssic de la bibliografia casaliana, una aproximació al personatge realment fascinant i modèlica. La seva lectura és molt, però molt recomanable ja que en tot moment sembla que sigui Casals mateix qui ens parla i, més encara, qui ens obre el seu cor. És doncs un llibre imprescindible per apropar-se a Casals tant si se'l coneix bé com si se'l vol conèixer. Hi ha altres referències bibliogràfiques destacables, i tant, però aquesta, per la seva originalitat en el plantejament, per la seva escriptura fluïda i d'una naturalitat extraordinària, sense artificis, amb total honestedat en presentar-nos el personatge que ens parla en primera persona, diríem que és el que cal llegir sobre Casals en primer lloc. Igualment cal recomanar les biografies, tan diferents entre sí però alhora i per això complementàries, de Robert Baldock i de Joan Alavedra, el llibre de converses de Josep Maria Corredor i uns quants més, però, repetim, el llibre d'Albert E. Khan és ineludible per a tot aquell que estigui seriosament interessat en conèixer Casals.

El compromís de Casals amb l'art, amb la cultura i amb la pau, la seva actitud ferma i irreductible davant les injustícies, les causes pregones del seu silenci com a músic, el seu pensament i la seva vida, que repassa de manera fascinant, tot això ho trobem aquí. Així doncs, la reedició d'aquest "clàssic" ens arriba en un moment en què han aparegut altres llibres centrats en Casals, i dels quals cal destacar especialment el recull dels seus discursos i l'intercanvi de cartes amb Josep Trueta, dos llibres que, com aquest que ara ens ocupa, ens presenten un Casals que ens parla en primer persona.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!