Arriba el 56è Concurs Internacional de Música Maria Canals

La Porta Clàssica 13-03-2010

Del 13 al 26 de març Barcelona esdevé la capital mundial del piano

-

El Concurs Internacional de Música Maria Canals Barcelona se celebrarà enguany del 13 al 26 de març al Palau de la Música Catalana i en diferents equipaments emblemàtics i carrers i places de la ciutat. Durant aquests dies, un total de 91 pianistes de 26 nacionalitats diferents participaran al Concurs i oferiran concerts per tota la ciutat en el marc de l'Off Concurs.

Les proves eliminatòries del Concurs se celebraran entre el 14 i el 21 de març al Petit Palau, i la Prova Final, que comptarà amb la participació de l'Orquestra Simfònica del Vallès, tindrà lloc el dimecres 24 de març a les 20.30 hores al Palau de la Música.

Entre les novetats d'enguany destaca l'augment de la quantia econòmica dels premis principals del Concurs. El primer guardó, el Premi Barcelona, dobla la seva quantitat i passa a ser de 20.000. El Segon Premi ofereix 10.000 euros -enfront els 6.000 de l'anterior edició- i el Tercer Premi passa de 3.000 a 6.000 euros. També, per primer cop en aquesta 56a edició, els finalistes del Maria Canals rebran un Premi de 1.000 euros.

Els joves virtuosos participants en el Maria Canals, la mitjana d'edat dels quals és de prop de 25 anys, opten també a nombrosos premis especials, entre els quals destaquen el Premi al Millor Intèrpret de la Música de M. Blancafort, el Premi al Millor Intèrpret de la Música de F. Mompou, el Premi al Millor Finalista del Públic, entre d'altres. A més, enguany per primer cop el Concurs atorgarà també el Premi al Millor Intèrpret de Música d'Albéniz (3.000 euros) i el Premi al Millor Intèrpret de Música Francesa (3.000 euros). En total, entre els premis especials i els principals, el Concurs repartirà premis amb un import superior als 45.000 euros.

Però els finalistes opten també a una trentena de concerts remunerats per Catalunya, Espanya i la resta del món. A Catalunya destaquen les actuacions als festivals de Música de Mitjanit a Sitges, Torroella de Montgrí, Santa Cristina d'Aro, Santa Florentina, així com al Palau de la Música i a L'Auditori. També destaquen concerts amb algunes de les orquestres simfòniques més importants d'Espanya, i en capitals mundials com ara París, Roma, Moscou i una gira per la Xina, entre d'altres.

El jurat, presidit per Carlos Cebro, director artístic del concurs, està format per 11 membres: M. Alenxandrov (Federació Russa), Michel Beroff (França), Maite Berrueta (Espanya), Klaus Kaufmann (Alemanya) Suk Kim (Corea del Sud), David Lively (Estats Units), Anna Malikova (Federació Russa), Yuki Marsuzana (Japó), Raquel Millàs (Catalunya) i Andrzej Pikul (Polònia).

A més, durant el Concurs d'enguany, el Maria Canals mantindrà la seva presència a Internet amb el canal Maria Canals TV (www.mariacanals.org) que ofereix programació les 24 hores del dia, i un canal a You Tube (mariacanalsbarcelona).

 

Off Concurs

Seguint la línia de l'any passat, el Maria Canals vol aprofitar l'estada a la ciutat de tants pianistes de prestigi per acostar la música de piano als ciutadans. És per això que, en el marc de l'OFF Concurs, el Maria Canals oferirà enguany més de 50 concerts de piano per la ciutat i entorns, protagonitzats per concursants, estudiants de música de la ciutat i músics amateurs. Entre el 13 i el 26 de març, concursants del Maria Canals, alumnes d'escoles de música de la ciutat i tothom que ho desitgi podrà tocar el piano a diferents espais de la ciutat, ben particulars.

Sota el lema, "Toca'm, sóc teu!", l'OFF Concurs Maria Canals repartirà un total de 21 pianos de paret per diferents espais de Barcelona, per tal que tothom que vulgui els pugui tocar i gaudir. Es tracta de pianos de paret, que el Concurs ha reciclat durant els darrers mesos, gràcies a la col·laboració desinteressada de ciutadans i institucions amants de la música, i que ha posat a punt per posar-los a l'abast de qualsevol persona.

A més, aquests pianos seran decorats per alumnes de l'Escola Massana, amics dels programes Tags i Info-K de TV3, el Casal d'Infants del Raval i de La Mina, l'Hospital Sant Joan de Déu o la presó Can Brians 1, abans de ser exposats per la ciutat. La distribució dels 21 pianos es pot consultar a la web www.pianosalcarrer.com, on es poden veure totes les instal·lacions realitzades i on l'espectador o el músic poden penjar els seus comentaris i material gràfic sobre l'experiència viscuda, des de qualsevol dels dos punts de vista.

"Toca'm, sóc teu!" és una proposta artística del Concurs Maria Canals (www.mariacanals.org) i Luke Jerram (www.lukejerram.com), artista multidisciplinar que treballa amb instal·lacions, escultures i projectes d'art en viu, i que des del 1997 ha creat un gran nombre de projectes involucrant i inspirant la gent del seu voltant. 

Una altra de les accions de l'OFF Concurs Maria Canals s'emmarca enguany en la Festa de la Primavera Escolar, que se celebrarà simultàniament en 10 parcs de la ciutat el proper 16 de març. En aquesta Festa, on hi participen cada any milers d'escolars barcelonins fent de jardiners per un dia, el piano tindrà també un paper protagonista i acompanyarà l'arribada de la nova estació.

D'altra banda, els pianos de cua del Maria Canals també sortiran al carrer entre el 13 i el 26 de març per tal que tant els joves concursants del Maria Canals com els alumnes de les escoles de música de la ciutat puguin fer arribar el seu art musical als ciutadans. Entre aquests dies, s'oferiran concerts en indrets tan curiosos com el vestíbul de la L2 del Metro a Plaça Universitat, la Presó de Can Brians, la Biblioteca Bonnemaison, diversos Centres Cívics i escoles de música, la Nau Ivanow o espais exteriors com la Plaça Reial, el Pou de la Figuera, la Rambla del Raval o el Parc de la Ciutadella, entre d'altres.

 

Sobre el Maria Canals

El Concurs Internacional de Música Maria Canals, pioner dels concursos de música a Espanya, és fundat l'any 1954 gràcies a l'empenta de Maria Canals i els seu marit, Rossend Llates, i a la col·laboració de personalitats rellevants de la societat catalana. El 1958 es converteix en el primer concurs espanyol en ser acceptat per la Federació Mundial de Concursos Internacionals de Música, de qui obté la llicència per organitzar a Barcelona les branques de piano, violí, violoncel, guitarra, música de cambra, flauta travessera, percussió i cant.

Actualment és un dels concursos internacionals amb més tradició i treballa per consolidar-se com un dels concursos més prestigiosos del món.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!