El CoNCA presenta el Codi de bones pràctiques en l'àmbit de la creació i de la interpretació musicals

La Porta Clàssica 02-05-2010

-El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) va presentar el passat dilluns 27 d'abril al Palau de la Música Catalana el Codi de bones pràctiques en l'àmbit de la creació i de la interpretació musicals, l'eina que el Consell posa des d'avui a disposició dels creadors i intèrprets musicals per tal que puguin defensar millor els seus interessos artístics.

El president del CoNCA Francesc Guardans ha definit el Codi com "una eina útil i pràctica que servirà als nostres artistes, als músics, un document viu que ha d'anar evolucionant amb les pràctiques i un primer pas important que demostra a què es dedica el CoNCA. S'ha pactat, s'ha negociat i s'ha discutit amb les associacions i per tant aquest document reflecteix una nova manera de fer les coses, de manera seriosa, i en benefici del sector". També ha avançat que "el Consell està treballant en unes mesures de conciliació de la societat catalana amb la seva música per tal de visibilitzar la música feta a Catalunya".

Per la seva banda, com a representant de les associacions musicals, Antoni Mas ha volgut felicitar-se per la iniciativa "en nom dels músics, ja que el Codi incideix en aspectes importantíssims com la desprotecció social i els retards en els pagaments per part dels ajuntaments que els músics patim en l'exercici de la nostra activitat, i que en definitiva es deriva de la falta de reconeixement professional".

Per últim, el vicepresident del CoNCA Manuel Forcano ha parlat del procés d'elaboració del Codi, en la qual han participat diverses associacions del sector. "És un recordatori del que la llei ja estableix, de manera endreçada i sistemàtica per tal que els artistes puguin servir-se d'aquest instrument per a defensar els seus drets. Volem que sigui una eina útil que alhora dignifiqui el treball dels artistes i volem que els agents del sector l'apliquin". En aquest sentit, a més de la difusió que se'n farà arreu de Catalunya, Forcano ha avançat que "el CoNCA vetllarà pel seu compliment, per exemple fent-ne un criteri per a la concessió de subvencions per part de les administracions".

L'acte ha comptat amb l'assistència de desenes de representants del sector, i amb la intervenció de la presidenta de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana Mariona Carulla, com a màxima representant de l'emblemàtica institució que l'ha acollit, així com amb la de l'advocat i músic Eduard Iniesta, qui ha redactat el document base del Codi.

 

-Origen del Codi

El Codi de bones pràctiques en l'àmbit de la creació i la interpretació musicals ha estat elaborat durant els darrers mesos pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts a petició d'alguns representants del sector musical amb el convenciment que serà una eina útil en les relacions entre els creadors i intèrprets musicals i la resta de professionals del sector a Catalunya. A banda de la redacción inicial d'Iniesta, també han contribuït amb aportacions importants les entitats següents:

-Associació Catalana de Compositors

-Associació Catalana d'Intèrprets de Música Clàssica

-Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya

-Associació Professional de Músics de Catalunya MUSICAT

-Associació de Músics de Tarragona

-Associació de Productors i Editors Fonogràfics i Videogràfics de Catalunya

-Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya

-Associació de Sales de Concerts de Catalunya

-Consell Català de la Música

-Gremi d'Editorials de Música de Catalunya

-Unió de Músics de Catalunya

En el marc d'un futur "Estatut de l'Artista", és a dir, d'un règim específic que tingui en compte les peculiaritats dels professionals de l'art i la creació, es procedeix a l'establiment d'un conjunt de pautes d'actuació dels diferents actors que intervenen en l'àmbit de la creació i la interpretació musicals, mitjançant l'elaboració i la subscripció d'un codi de bones pràctiques, que fomenti i doni rellevància a l'esperit de col·laboració entre els esmentats actors, imprescindible per a la millora de les condicions existents i que permeti assolir el màxim equilibri entre els diferents interessos en joc.

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), que té entre els seus objectius vetllar pel desenvolupament de l'activitat cultural i afavorir el diàleg entre el món de la creació dels sectors culturals i artístics i les administracions, presenta aquesta iniciativa de codi de bones pràctiques en l'àmbit de la creació i la interpretació musicals i, en funció dels seus principis fonamentals i dels objectius pels quals ha estat creat, es compromet a vetllar pel seu compliment íntegre i, en conseqüència, a denunciar el seu incompliment davant la instància que correspongui.

 

Fotografies d'Àngels Torres

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!