La cançó torna al Palau

La Porta Clàssica 03-10-2010

Nou cicle BandAutors

Del 15 d'octubre de 2010 al 15 d'abril de 2011

-El Palau de la Música Catalana programa, per primera vegada, un cicle de concerts que dóna cabuda al pop i a la cançó d'autor en català i que compta amb la direcció artística d'Enderrock. El cicle BandAutors al Palau és un retrat de l'actual escena musical catalana, hereva de la Nova Cançó i del pop anglosaxó, que emmarca un nou context de gran efervescència artística i de consolidació d'un panorama renovat de la cançó. Es tracta de sis concerts amb músics dels Països Catalans, des del 15 d'octubre de 2010 fins al 15 d'abril de 2011.

És una reivindicació generacional que tindrà com a escenari el Palau de la Música Catalana, tal com va passar a final dels anys seixanta amb la presentació de la Novíssima Cançó -Lluís Llach, Maria del Mar Bonet i Rafel Subirachs, els tres darrers jutges.

El cicle s'inaugura amb la presentació de la nova fornada dels bandautors pop catalans: el tercer disc de Sanjosex, Al marge d'un camí; el disc acústic del valencià Òscar Briz, L'estiu (ambdós el 15 d'octubre); la veu emergent d'Ivette Nadal (16 de novembre) i l'estrena d'un nou recital de Roger Mas amb la Cobla Sant Jordi (15 d'abril); tot seguit, tres dels grups de pop que lideren l'escena nacional: Els Pets, que presenten la seva Gira de Teatres (16 de novembre); Els Amics de les Arts, que tanquen el seu exitós tour amb un concert al Palau (7 de febrer), i Mishima, que portarà a escena un concert especial (6 de març). I finalment un concert únic: la fusió inèdita de pop i folk dels valencians Miquel Gil -que presenta nou disc- i Pep Gimeno "Botifarra" (21 de gener).

Els concerts de BandAutors se celebraran a la Sala de Concerts del Palau de la Música Catalana i el Petit Palau, amb preus populars que oscil·len entre 15 i 25 euros.

 

BandAutors, un nou concepte

Si als anys seixanta i setanta, la cançó catalana va convertir els cantautors en un fenomen de referència cultural i musical d'abast internacional, amb el canvi de segle cal parlar de l'aparició dels "bandautors", un terme encunyat a Itàlia i difós àmpliament als Països Catalans que defineix els compositors que posen les seves obres al servei d'una banda. Al nostre país, els darrers anys s'ha viscut una eclosió de nous artistes que combinen el pop d'autor amb les arrels de la cançó i el folk, i que han transformat l'escena musical en una de les millors i més fructíferes de la història.

Ho demostra la qualitat de les obres, la quantitat de nous artistes i la diversitat de les seves creacions, tot i que globalment representen una generació que podríem denominar els bandautors del segle xxi, hereus d'aquells Setze Jutges de la Nova Cançó que van aportar un nou llenguatge i una nova sonoritat fruit de la necessitat de fer cançons modernes. En són exemples artistes que amb el tombant de segle van saber adaptar-se als nous temps, des d'uns reinventats Els Pets, fins a les noves propostes d'Antònia Font o Mishima, fins al darrer gran fenomen que ha representat Manel.

 

Fotografia de Xavier Mercadé

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!