Marc Codina guanya el Premi Internacional Joan Guinjoan

La Porta Clàssica 19-02-2011

El jove compositor egarenc el guanya, per unanimitat, amb l'obra Prägnanz

-El jurat de la novena edició del Premi Internacional Joan Guinjoan per a joves compositors que atorga l'Escola Superior de Música de Catalunya ha decidit lliurar el premi, per unanimitat, a l'obra Prägnanz, del compositor terrassenc Marc Codina Contijoch. L'obra musical guanyadora, que serà estrenada en el transcurs d'aquest mateix curs, està escrita per a quintet de vent, piano, percussió i quintet de cordes.

El Premi Internacional Joan Guinjoan per a Joves Compositors, que organitza l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) a través del departament de Teoria i composició, ha valorat un total de trenta participants procedents de quinze països diferents (Espanya, França, Itàlia, Israel, Xina, Alemanya, Brasil, Àustria, Japó, Xile, Holanda, Tailàndia, Argentina, Mèxic i Grècia). Aquesta procedència confirma la ferma projecció internacional que el guardó ha assolit els últims anys.

Marc Codina neix a Terrassa l'any 1987 i comença a interessar-se per la creació musical amb Pere Casas, al Conservatori de la seva ciutat. Posteriorment estudia Composició a l'ESMUC amb Agustí Charles, i piano amb Ramon Coll, Eulàlia Soler i Albert Bover. El compositor ha assistit a cursos i seminaris amb Kaija Saariaho, Helmut Lachenmann, Mauricio Sotelo, David Horne i Aureliano Cattaneo. L'any 2009 obté el premi del Festival D'Auvers-Sur-Oise, en el marc del 8e Rencontre international de composition musicale de Cergy-Pontoise, per la seva peça Il Pleut (baríton i ensemble). Paral·lelament als estudis musicals, estudia Enginyeria Industrial a la Universitat Politècnica de Catalunya.


Obra inspirada en la teoria de la Gestalt

Segons l'autor, l'obra guanyadora deu el seu nom al principi de la pregnància de la teoria de la Gestalt. En aquesta teoria, "el nostre cervell tendeix a crear figures simples a partir d'imatges compostes per a facilitar la seva memorització. L'obra explora diversos nivells de pregnància dels seus elements prenent‑los com a materials plàstics, és a dir, amb capacitat d'anar del camp abstracte al figuratiu".

El jurat d'aquesta novena edició ha estat format pel mateix Joan Guinjoan, Aureliano Cattaneo, Gabriel Brncic, Josep Rio-Pareja, Eduard Resina, cap del departament de Teoria i composició, i presidit pel director de l'ESMUC, Josep Borràs. Tot el jurat ha coincidit en atorgar el premi a Marc Codina i ha destacat l'alt nivell de totes les obres presentades. Enguany, a més, hi ha hagut una nodrida participació d'estudiants i graduats de l'Escola.

El Premi Internacional Joan Guinjoan vol donar suport a la creació actual de les noves generacions i, a la vegada establir un marc per a la creació de noves obres en una diversitat de tendències, estils i formacions instrumentals.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!