Mor la pianista Maria Canals

La Porta Clàssica 31-07-2010

-La pianista barcelonina Maria Canals va morir el passat 28 de juliol als 96 anys d'edat. Maria Canals va exercir tant de pianista com de pedagoga, sent fundadora de l'Acadèmia de Música Ars Nova i creadora d'un dels premis amb més prestigi internacional el "Concurs Internacional d'Execució Musical Maria Canals de Barcelona", que ha arribat a 56 edicions. De gran personalitat i fort caràcter, Maria Canals tanca tot un camí ple d'èxits per passar a formar part d'una important etapa de la història de la música catalana del segle XX.

Nascuda a la capital catalana al 1914, Maria Canals i Cendròs va estudiar a l'Escola Municipal de Música de Barcelona amb el seu pare Joaquim Canals i Lluís Millet com a professors. Es va perfeccionar amb Ricard Viñes, de qui va heretar la tradició musical francesa. Com a solista va començar de ben jove la seva carrera internacional, col·laborant amb importants Orquestres de París, Lausana, Sant Remo, Barcelona, etc. sota la direcció d'eminents Directors com Brün, Maurice Le Roux, Jacques Bovy, Desarzens, Eduard Toldrà, Pich Santasusana, Farina, per no citar-ne més. Entre  el seu ampli  repertori destaquen les estrenes d'algunes de les obres dels  compositors Catalans mes importants de la primera meitat del segle XX , especialment les de Manuel Blancafort amb qui va compartir una relació personal i musical molt intensa. 

De seguida, la seva vocació com a pedagoga la va portar al 1950 juntament amb el seu espòs, Rossend Llates, a fundar l'Acadèmia de Música Ars Nova. Esdevingué un dels centres d'ensenyaments musicals més importants de Barcelona, on Maria Canals va formar brillants alumnes.

L'any 1954, va fundar el "Concurs Internacional d'Execució Musical Maria Canals de Barcelona",  degà dels concursos de música a Espanya.  Amb el seu empeny personal, el suport de la societat  civil catalana i el recolzament de la FMCIM i especialment al seu president fundador Henry Gagnebin  amb el anys el concurs s'ha convertit en un dels més prestigiosos d'arreu del món.

Maria Canals ha estat convidada a formar part del Jurat dels Concursos Internacionals més importants i va obtenir la "Stella della Solidarità Italiana", concedida pel President de la República Italiana el 1965 i l'any 1981 el Ministre de la Cultura i de la Comunicació de la República Francesa la va nomenar "Chevalier de l'Ordre des Arts  des Lettres".

El 1990 va ésser guardonada amb la Creu de Sant Jordi per la Generalitat de Catalunya, i el mateix any el "Ministerio de Cultura" li va atorgar la "Medalla al Mérito en Bellas Artes" categoria de plata.

El 1994 l'Ajuntament de Barcelona li concedeix la Medalla al Mèrit Artístic en la categoria d'or.

Maria Canals va publicar els llibres Una vida dins la música (Editorial Selecta) un relat de les personalitats contemporànies més importants de la música catalana. Quaranta anys de vida del Concurs d'Execució Musical, alguns records (Publicacions de l'Abadia de Montserrat) i va escriure, juntament amb el seu espòs l'escriptor Rossend Llates, Beethoven (Editorial Selecta).

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!