Tocar a la presó

La Porta Clàssica 13-03-2011

Justícia, l'Orquestra Simfònica del Vallès i l'Obra Social d'Unnim presenten el Cicle Música als Centres Penitenciaris

-Aquest passat dijous 10 de març es va presentar al CP Lledoners el Cicle Música als Centres Penitenciaris, que pretén no només fer arribar la música en viu als presos sinó també implicar-los-hi.

El cicle és una iniciativa de Justícia, l'Orquestra Simfònica del Vallès i l'Obra Social d'Unnim i aquest any vol donar un pas qualitatiu didàctic després de l'experiència obtinguda des de l'any 2004, quan l'Orquestra Simfònica del Vallès -amb el suport de la llavors Caixa Sabadell- va assumir el repte d'apropar la música clàssica a les poblacions o espais on no hi ha possibilitat d'accedir-hi en directe.

Ara s'han volgut redefinir els continguts del projecte Presons dins del programa Eureka del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya i aquesta temporada 2010-2011 es fa un pas més enllà en la col·laboració amb els centres penitenciaris. Es vol utilitzar la música en la seva vessant terapèutica, relaxant i edificant.

El projecte és molt ambiciós i vol fer participar els recursos amb coneixements musicals en els assaigs i el posterior concert a la presó. Per a això dos músics de l'OSV prepararan dos interns perquè puguin participar en el concert.

Paral.lelament s'ha comprat una trompeta i un trombó per als reclusos participants, perquè puguin continuar practicant dintre de la presó amb l'instrument que coneixen. Es vol potenciar l'estudi de la música, l'autoanàlisi, l'objectivació i la capacitat autocrítica.

També es dedicaran tres sessions a arguments d'òperes i a explicar que tota òpera narra una història sovint farcida de delictes i delinqüents, redimits o no. Hi intervindrà un narrador i es faran projeccions i un petit concert amb un tenor. Les sessions aniran a càrrec de Jaume Tribó, apuntador del Liceu des de fa 37 anys. Es faran arribar al CP Lledoners partitures de cor per facilitar la selecció de repertori i el creixement com a formació.

Tot i que l'únic centre que es beneficiarà d'aquest complet programa serà el de Lledoners, l'OSV continuarà realitzant els concerts de cambra en el format habitual als centres de Ponent (Lleida), Tarragona i Brians 2.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris. Fes el primer!

L'enquesta

Carregant...

Em critiques?

Fas un concert i t'agradaria que un dels nostres crítics vingués a escoltar-lo? Omple el formulari!